Legumicultorii din Olt vor să ţină pasul cu tehnologia. Ei au montat centrale termice în solarii

Data publicării:
141114 LEGUME SOLARII

Legumicultorii din Olt îşi modernizează mijloacele de producţie. Au început să monteze centrale termice în solarii, pentru a ieşi primii pe piaţă cu roşii, salată verde, ceapă sau ridichii. Aşă că în anii următori, în locul primelor roşii din import, care apar la mijlocul primăverii, vom avea în pieţe tomate gustoase, româneşti. Proiectul este abia în faza de început: puţin peste 2% dintre agricultorii cu solarii din judeţ au pus centrale, dar mulţi se arată interesaţi de investiţie.

Gheorghe Domnicu este printre primii care a investit în solariile sale, astfel încât să poată produce legume şi iarna. În urmă cu doi ani a cumpărat 3 centrale second-hand din Austria, care, cu tot cu instalaţie, l-au costat aproximativ 10.000 de euro. A meritat, spune el. De când are centrale termice, profitul a crescut.

Profiturile pot fi chiar şi mai mari în următorii ani, asta pentru că domnul Domnicu va livra deja salată verde proaspătă la Crăciun şi Revelion, în timp ce salata se plantează în mod normal abia în martie. Şi pe roşii mizează foarte mult. La mijlocul primăverii, tomatele sale sănătoase vor sta pe tarabe lângă cele de import.

„Atunci, omul dă pentru un kilogram de roşii şi vrea să mănânce o legumă românească. Una din import, o tai, zici că mănânci carton”, a spus Gheorghe Domnicu, agricultor.

Cei mai mulţi dintre agricultorii care au făcut deja o astfel de investiţie şi-au cumpărat centrale second-hand, pentru că una nouă este foarte scumpă: 10.000 de euro fără restul instalaţiilor.

„Cred că o dată cu noul PNDR 2014-2020, unde finanţarea în exploataţia agricolă a unui fermier de legume şi fructe poate ajunge între 70 şi 90 la sută, şi atunci sunt sigur că toţi aceşti fermieri vor monta asemenea centrale.(...) Va aduce un profit fermierului de peste 30, 40%”, a spus Ion Păunel, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Olt.

Şi foarte mulţi agricultori au aflat deja de aceste centrale şi vor şi ei să păcălească iarna şi să obţină profit mai mare.

Cu o astfel de instalaţie, agricultorii pot obţine şi 3 cicluri în plus de legume pe an. În următorii ani am putea mânca ceapă verde, spanac şi ridichi, toate româneşti, mult mai devreme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri