Maternitate nouă dotată cu aparatură veche, la Severin

Data publicării:
201014 MATERNITATE

O maternitate ce trebuia inaugurată acum mai bine de un an zace nefolosită la Severin, din cauza dosarului de licitaţie de aparatură care l-a trimis pe fostul şef al CJ Mehedinţi după gratii. Autorităţile au pus piciorul în prag şi au decis să deschidă totuşi maternitatea. Aşa că, în curând, mămicile din Mehedinţi vor naşte într-o clădire nouă, dar dotată cu aparatură uzată, de imprumut şi mobilier vechi.

O nouă maternitate la Severin este un vis frumos de mai bine de 20 de ani. De atunci încearcă autorităţile să construiască o unitate nouă. Şi tot de atunci, în secţia respectivă a spitalului nu s-a mai investit nimic în aşteptarea noii construcţii. Mii de copii s-au născut în paturi vechi, printre pisici şi şobolani.

Anul trecut, în august, clădirea noii maternităţi a fost dată formal în folosinţă. Doar pereţii. Aparatura de aproape 3 milioane de euro urma să fie achiziţionată prin licitaţie, care nu a mai avut însă loc, pentru că procuroii DNA au intrat pe fir şi l-au reţinut pe preşedintele CJ Mehedinţi, pe care l-au acuzat de trucarea ei. Procurorii au blocat astfel şi achiziţia de aparatură. Mai-marii judeţului au găsit o soluţie de compromis. Au adus aici aparatura veche şi o parte din mobilierul din vechea secţie de la Spitalul Judeţean.

Am mai achiziţionat mobilier, în ceea ce priveşte aparatura medicală, tot ceea ce a fost funcţional de la vechea maternitate am igienizat şi mutat în noua maternitate, am mai încercat de la alte spitale din ţară şi de la alte spitale din judeţul Mehedinţi să mai achiziţionăm şi paturi şi aparatură medicală”, a spus Aladin Georgescu, preşedintele CJ Mehedinţi.

Nu s-au găsit bani nici măcar pentru o maşină specială pentru a le transporta. Au dus pătuţurile pentru nou-născuţi şi mesele chirugicale cu o fostă maşină de morgă, pe care au dezinfectat-o.

“Spitalele sunt subfinanţate cronic. Din cauză că nu am avut bani nu s-a putut să schimbăm chestiunea acea de pe maşină. Practic, maşina, chiar dacă scrie acolo pe exterior ce scrie, este dezinfectată în permanenţă, că vă daţi seama, nimeni nu este nebun să bage microbi”, a spus Cristian Jianu, purtător de cuvânt Spitalul Severin.

Dosarul în care este implicat Adrian Duicu a ajuns în instanţă. Însă abia atunci când va exista o soluţie definitivă şi irevocabilă, se va putea relua licitaţia de aparatură de la Maternitatea din Severin.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri