Mehedinţi. 13% din locuitorii comunei Şişeşti primesc ajutor social în timp ce două fabrici din localitate nu găsesc muncitori

Data publicării:
240615 SISIESTI

Autoritățile au construit un atelier de ceramică unde se pot face sobe și cărămizi, însă au doar 2 angajați din 20 câţi ar avea nevoie. O altă fabrică de pielărie este acum în construcție, însă autoritățile se tem că vor califica oamenii, iar apoi ei vor pleca acasă pentru că nu le place munca.

O astfel de muncă nu este însă pe gustul lui Iulian. Are 30 de ani şi este în floarea vârstei şi a puterii. Până să găsească însă ceva pe gustul lui, trăieşte din ajutorul social.

Iulian Stuparu - localnic comuna Şișești: „Domn' primar chiar mi-a propus să mă întorc, dar parcă nu mai am răbdarea pe care o aveam la 18, 19 ani. E o muncă migăloasă. Da. Fizic nu e greu, dar e o muncă migăloasă. Ce ai vrea să lucrezi? Mai mult am lucrat în domeniul construcțiilor".

Banii primiţi de la ajutorul social le ajung tinerilor din sat cât să stea toată ziua la cârciumă. Mai ales dacă au mulţi copii, veniturile pot ajunge cu alocaţii cu tot, la 800 - 900 de lei pe lună. Adică exact cât ar câştiga dacă ar munci la fabrica de sobe.

Localnic: „Cu ce te ocupi? Momentan sunt casnic".

Fabrica de sobe și cărămizi din comuna Șișești a fost inaugurată în 2001, cu bani europeni. Pe parcurs, autoritățile au achiziționat cuptoare, prese și dotări moderne, astfel încât să poată să producă sobe de calitate într-un mediu profesionist.

Bogdan Marica - reporter Digi24 Craiova: „Acest atelier de ceramică este dotat cu toate facilitățile moderne, astfel încât aici ar putea lucra peste 20 de persoane, dacă ar funcționa la capacitate maximă. Din păcate, în acest moment, doar 2 persoane muncesc aici".

Jean Cristian este unul dintre ei. Deși are o operație pe inimă, bărbatul vine zilnic la muncă pentru a-și întreține familia. Pentru munca depusă primește salariul minim pe economie, dar este mulțumit că are un loc de muncă, spre deosebire de consătenii săi.

Jean Cristian - angajat al fabricii de sobe: "Nu le place munca. Dacă le-ar plăcea munca .... Condiții sunt, s-au creat. Să sperăm că cine va veni va sta. Nu vine să stea o lună, două și dup-aia pleacă”.

Peste 500.000 de euro au investit autoritățile din Șișești în fabrica de sobe, iar mai nou, într-o fabrică de pielărie unde trebuie să lucreze aproximativ 15 oameni. Însă, au mari probleme cu recrutarea acestora.

Din cei peste 3.000 de locuitori din Siseşti, Mehedinţi, peste 400 primesc ajutor social, iar alți aproape 70 stau acasă pentru că au indeminzație de însoțitor pentru persoane cu handicap.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri