Mii de albine au murit din cauza unui ierbicid, într-o comună din Olt. Apicultorii vor să fie despăgubiţi  

Data publicării:
300414 ALBINE

Mii de familii de albine deţinute de fermierii din comuna Oporelu, Olt, au murit în ultimele zile, după ce în zonă un elicopter a survolat şi a aruncat o substanţă pentru ierbicidarea culturii de rapiţă. Cei mai afectaţi sunt cei care au obţinut fonduri europene pentru achiziţionarea stupilor. Ei trebuie să cumpere alte albine pentru a nu returna banii.

Ion Lazăr este unul dintre cei 12 apicultorii afectaţi de această situaţie. În doar câteva zile, mii de albine din stupii săi au murit. Omul spune că a pierdut acum 15.000 de lei din banii pe care i-a băgat în această afacere.

Am 30 de stupi, am pagubă de 70-80%”, spune apicultorul.

În aceeaşi situaţie este şi Florin Lazăr. Este un tânăr care de trei ani accesează fonduri europene pentru dezvoltarea unei afaceri de familie în domeniul apiculturii. Acum este disperat că toată munca lui a fost zadarnică.

Apicultorii susţin că au respectat perioada în care nu aveau voie să dea drumul la albine după ierbicidare. Şi cu toate acestea, insectele au murit. Aşa că este nevoie de o analiză ca să se afle ce s-a întâmplat şi pe cine vor trage la răspundere.

Şi primarul localităţii susţine că s-au respectat procedurile din punctul său de vedere.

Chiar şi prefectul judeţului Olt a sărit în ajutorul apicultorilor păgubiţi.

Am promisiunea domnului primar că vom găsi o modalitate de aplanare a conflictului, că până la urmă este un conflict, şi de recuperare a pagubelor”, a precizat Silviu Neacşu, prefectul judeţului Olt. 

Reprezentanţii firmei care a aruncat substanţa cu ajutorul unui elicopter susţin că vina nu le aparţine. Ei mai spun că există un document prin care au înştiinţat primăria care să anunţe la rândul ei apicultorii să închidă în perioada 24-27 aprilie albinele în stupi. În total, apicultorii au reclamat moartea a peste 1.500 de familii de albine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri