Moment istoric pentru românii din Serbia. Vor participa la alegerile pentru Consiliul Românilor pe liste comune

Data publicării:
240314 TIMOC

Moment istoric pentru românii din Serbia. Pentru prima oară, românii din Timoc şi Voivodina vor participa la alegerile pentru Consiliului Naţional al Românilor pe liste comune. Până acum, organismul de reprezentare şi apărare a intereselor minorităţilor din Serbia nu a avut niciun membru român din Timoc. Alegerile se vor desfăşura în toamna acestui an.

Iniţiativa Românilor din Serbia, organism înfiinţat în mai 2012, a decis să înceapă o colaborare între cele două comunităţi de români din Timoc şi Voievodina, în perspectiva viitoarelor alegeri pentru consiliul de reprezentare al minorităţilor din Serbia.

Conform legilor din ţara vecină, vlahii şi românii sunt două minorităţi deosebite, diferenţă care a dus la scindarea etnicilor români de pe Valea Timocului. Cei mai mulţi s-au declarat vlahi, adică peste 35.000 şi mult mai puţini români, peste 2.000. Aşa că reprezentarea lor în Consiliul Naţional al Minorităţilor a fost până acum zero. Singurii români recunoscuţi de statul sârb ca minoritate sunt cei din Voievodina.

Pentru românii din Timoc, reprezentarea în Consiliul Naţional al Minorităţilor este foarte importantă. Înseamnă mult mai multe drepturi, dar şi un alt statut în relaţia cu statul sârb.

În Timocul Sârbesc se estimează că trăiesc peste 300.000 de români. Ei sunt reprezentaţi de foarte multe organizaţii şi asociaţii, ceea ce a dus până acum la fragmentarea voturilor la alegerile precedente. Proiectul lansat de Iniţiativa Românilor este o încercare de coagulare a organizaţiilor de români din Serbia.

Consiliul Naţional al Minorităţilor din Serbia este un organism care apără interesele tuturor minorităţilor din ţara vecină. Până acum, Serbia nu a recunoscut existenţa unei minorităţi româneşti în Valea Timocului. Alegerile pentru acest consiliu vor fi organizate în toamna acestui an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri