Muzică bisericească pe tabletă. Un tânăr a realizat un e-book ce conţine cântări bisericeşti

Data publicării:
111114 MUZICA TABLETA

Biserica intră în era tehnologiei. În curând, cântăreţii de biserică ar putea citi versurile cântecelor de pe tabletă. Un angajat al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a realizat un e-book ce conţine cântări bisericeşti, disponibil contracost într-un magazin online. Tânărul speră ca aplicaţia să înlocuiască astfel numărul mare de cărţi pe care trebuie să îl folosească orice cantor.

În bisericuţa din cadrul Episcopiei Severinului şi Strehaiei, muzica bisericească se cântă de pe tabletă. „Cântări la Vecernia şi Utrenia Sfântului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei” este primul volum de muzică bisericească ortodoxă în format digital realizat în România. Cătălin Cernătescu, angajat al Episcopiei, este cel care a creat e-book-ul cu muzică psaltică. Tânărul a lucrat 100 de ore pentru a realiza aplicaţia de 120 de pagini.

Acum, muzica bisericească este disponibilă online, la un preţ de 8 lei.

„La multe suljbe folosim pentru citire şi pentru cântare tabletele. De ce? Pentru că este mult mai simplu să comprimăm părţi din slujbă într-un spaţiu atât de mic, întrucât cărţile noastre de muzică sunt foarte mari. De exemplu, la o slujbă putem folosi între 2.000 - 3.000 de pagini”, a spus Cătălin Cernătescu, angajat al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Colegii săi care cântă muzică bisericească l-au încurajat să realizeze proiectul.

„Ideea acestui e-book este foarte bună, fiind în primul rând foarte utilă, foarte practică”, a spus Cătălin Ţărus, arhidiacon.

Şi chiar şi pentru mai marii bisericii pare o idee bună.

„Este important să ne folosim şi de acest miljoc de comunicare, internet, televizor, pentru a propovădui credincioşilor invăţătura de credinţă”, a spus Viorel Vlăducu, purtător de cuvânt al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Tânărul şi-a propus ca pe viitor să realizeze şi transpună în format electronic şi alte cântări bisericeşti care le-ar fi de folos colegilor săi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri