Orşova nu mai are sistem centralizat de încălzire. Gerul le dă bătăi de cap localnicilor

Data publicării:
070115 caldura orsova

Gerul le dă de furcă locuitorilor din Orşova, mai mult decât altor români. Oamenii cară lemne de câteva ori pe zi în apartamentele de bloc pentru a face focul. Şi asta pentru că de 15 ani oraşul nu mai are sistem centralizat de încălzire. Fumul care iese pe coşurile scoase pe geamuri face aerul, în oraş, de nerespirat.

Ilie Ghimboască locuieşte cu soţia la ultimul etaj al unui bloc de pe faleza din Orşova. Afară au fost - 8 grade Celsius aşa că bărbatul a urcat cu lemne în casă de 6 - 7 ori. Face focul în singura sobă ce încălzeşte apartamentul de două camere. Aşa se chinuie de 15 ani şi nu mai are speranţa că se va schimba ceva.

Trei papucuri sunt nouă milioane, ca să te încălzeşti cât de cât, că nu e căldură. fie ...”, a spus Ilie Ghimboască, un locuitor din Orşova.

Chiar dacă mulţi au investit banii munciţi pentru a-şi moderniza apartamentele, se simt tot ca în secolul trecut atunci când trebuie să meargă la barăcile din spatele blocului pentru a tăia lemne cu toporul. Pentru cei în vârstă este şi mai greu. Unii au renunţat şi la sobele cu lemne pentru că nu mai pot să care şi au calorifere electrice care însă, consumă foarte mult. Oamenii care altădată se mândreau cu oraşul lor sunt acum dezamăgiţi. Le e ruşine cu faţadele blocurilor înţesate de hornuri şi spun că şi poluarea este foarte mare iarna, din cauza fumului.

Şi instituţiile publice se descurcă cum pot. Şcolile au centrale vechi, pe păcură, care abia fac faţă pentru a asigura o temperatură acceptabilă în clase.

“E o problemă la buget. Trebuie alocaţi mai mulţi bani. Sunt costuri mari", a declarat Petre Pătăşanu, directorul Liceului de Marină Dierna.

Autorităţile spun că vechea reţea de termoficare nu mai poate fi refăcută şi nici soluţii de viitor nu se întrevăd.

„Nu îmi permit să mint orşovenii, să le spun că deja am găsit soluţia şi o pun în aplicare”, a spus Ion Manea, primarul oraşului Orşova.

În Orşova sunt patru mii de apartamente, la bloc, şi aproape toate au privelişte minunată spre Dunăre pentru care, în alte ţări, s-ar plăti bani grei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri