Pe lângă închisoare, plăteşte şi contravaloarea armei cu care a atacat  

Data publicării:
300914 CUTIT

Autorul unei tentative de omor a fost condamnat, pe lângă închisoare, şi să plătească contravaloarea armei cu care a atacat. Decizia instanţei este definitivă şi a surprins pe toată lumea. În fapt, este vorba de o înterpretare a unei prevederi din noul Cod Penal.

Anul trecut, în octombrie, într-o comună vâlceană, un bărbat de 43 de ani a intrat în curtea unui vecin. L-a atacat din senin, cu un cuţit. Bărbatul s-a făcut nevăzut cu tot cu arma albă. Poliţia l-a găsit câteva zile mai târziu, dar nu a reuşit să recupereze corpul delict. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

“Având în vedere că nu a fost găsită arma asupra inculpatului, instanţa de fond, în urma condamnării inculpatului, a dispus confiscarea contravalorii cuţitului respectiv”, a spus procuror Adriana Popescu, purtător de cuvânt Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Sentinţa definitivă în acest caz a fost dată de Curtea de Apel Piteşti, care, pe lângă pedeapsa pentru tentativa de omor, a decis ca inculpatul să plătească cuţitul cu pricina.

Comunicat Curtea de Apel Piteşti: “Este evident că un bun care a fost folosit de către inculpat la săvârşirea unei infracţiuni nu poate rămâne în posesia acestuia, având în vedere necesitatea apărării ordinii publice şi de drept, la care se referă de altfel şi legiuitorul. În condiţiile prevăzute de lege şi în ipoteza în care bunul în cauză nu poate fi identificat, se poate dispune confiscarea contravalorii acestuia”

Specialiştii în drept consideră decizia Curţii o exagerare.

Nu are cum să fie aşa, pentru că art. 44, aliniatul 9 din Constituţie, care a fost preluat şi în codul de procedură penală spune a bunurile se confiscă, acelea care au fost destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni şi contravenţii, nicidecum valoarea”, spune Gheorghe Iancu, specialist Drept Constituţional

Decizia instanţei argeşene i-a suprins chiar şi pe victima şi familia sa.

De la începutul săptămânii trecute, bărbatul se află în arestul Inspectoratului de Poliţie Vâlcea. Este condamnat la 5 ani şi jumătate de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri