Pericol de inundaţii, în trei comune din Dolj.

Data publicării:
090115 pericol inundatii

Este pericol de inundaţii în trei comune de pe malul Dunării. Apa acumulată în urma ploilor şi după umflarea unui pârâu a ajuns în curţile şi în grădinile localnicilor şi este acum ca un lac îngheţat. Odată cu dezgheţul însă, nivelul apei va creşte şi poate ajunge la casele oamenilor. Autorităţile locale au avertizat populaţia să nu mai consume apă din fântâni pentru că nu este potabilă şi există riscul de îmbolnăvire.

Oamenii din Bistreţ, Cârna şi Plosca sunt speriaţi. N-au mai văzut atâta apa de la inundaţiile din 2006 când cele 3 localităţi au fost complet sub apă. Se tem că şi la primăvară vor fi loviţi de inundaţii. Apa izvorăşte pur şi simplu, din pământ. O soluţie de înlăturare a pericolului este desecarea zonei care se poate face cu pompe care aparţin îmbunătăţirilor funciare.

Dar pentru că e vorba de terenuri private, oamenii ar trebui sa plătească pentru aceste servicii.

"Sunt două condiţii. Una, ca deţinătorii de terenuri să facă comandă la ANIF şi să plătească cel puţin contravaloarea energiei electrice necesară pentru funcţionarea staţiilor de desecare sau ANIF-ul poate funcţiona numai dacă se constată că este vorba, în localitatea respectivă, de o urgenţă", a spus Adrian Constantin, directorul ANIF Dolj.

În decembrie, Prefectura Dolj a plătit pentru pornirea pompelor ANIF, câteva ore pe zi, bani din fondul de urgenţă. Insuficient însă. Ar fi nevoie ca pompele să funcţioneze non stop câteva săptămâni pentru ca pericolul sa fie înlăturat. Funcţionarea unei singure pompe, 15 zile, costă 180.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri