Portret al Regelui Mihai, în biserica din Salcia, Dolj. Pictura a fost ascunsă aproape jumătate de secol sub un strat de var

Data publicării:
091014 portret

În biserica din satul doljean Salcia, s-a descoperit portretul Regelui Mihai I al României. Acoperit vreme de aproape o jumătate de secol cu un strat de var, chipul Regelui a fost scos la lumină după câțiva ani de la recâştigarea democraţiei. Acum, întreaga pictură și inscripțiile vor fi refăcute.

Istoria picturii a circulat ca un secret în perioada comunistă, dar în prezent bătrânii spun povestea fără să se mai teamă de represalii. Preotul bisericii a decis să repună în valoare portretul.

“Cântăreţul de atunci, Grigore Popescu, ca să nu distrugă pictura cu chipul Majestăţii Sale, a dat cu apa-stop, au pus un dulap în dreptul respectivei picturi şi au pus cărţi”, a spus Gheorghe Constantinescu, preot.

Cel mai bătrân dintre localnici, Nicolae Ploscărelu, a revăzut după o jumătate de secol pictura pe care o ştia de copil.

Despre cel care a vrut să acopere integral picturile din biserică sub un strat de var, sătenii cred că și-a meritat soarta.

Oamenii așteaptă acum ca Majestatea Sa Regele Mihai sau cineva din Familia Regală să le viziteze comuna.

Ar fi o mare onoare pentru noi avem o vizită a Familiei Regale în comuna noastră. I-am primi cu foarte mult drag. O să încercăm să le facem o invitaţie în acest sens”, spune Mircea Beznă, primarul comunei Argetoaia.

Cei mai tineri dintre localnici știu destul de puține lucruri despre monarhie și Regele Mihai. Cele mai multe le află doar de la bătrânii satului.

Enoriașii și preotul bisericii din Salcia își doresc sprijinul administrației locale și fac un apel pentru ca pictura să fie repede refăcută.

Restaurarea picturii aparţinând preoţilor Constantin Băzneanu şi Gheorghe Tudor va fi efectuată după obţinerea avizelor Comisiei de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri