Razie la hoţii de curent. Prejudiciul este de 37 milioane de lei  

Data publicării:
050315 hoti curent

Furtul de energie este sport naţional în sud-vestul ţării. Anul trecut, valoarea energiei sustrasă din reţea depăşeşte 37 de milioane de lei. Sunt deschise peste 15.000 de dosare penale de furt din reţea. În topul judeţelor în care oamenii se branşează ilegal la reţeaua electrică este Doljul, cu aproape 5.000 de cazuri în 2014

Angajaţii firmei de electricitate pleacă în căutarea hoţilor de energie însoţiţi de poliţişti pentru că nu este o misiune uşoară. De multe ori, oamenii devin agresivi cu echipele care îi debranşează de la reţea. De data aceasta însă, atomsfera a fost calmă. Mai ales că nu e prima oară când sunt controlaţi.

"V-aţi racordat ilegal? Da. Da. De ce? Pentru că nu am bani şi am fost la uzină şi nu ni s-a aprobat. Ne-au ţinut cu autorizaţie de construcţie şi de unde să avem noi autorizaţie de construcţie, noi nu avem nici pământul plătit aici", a spus unul dintre cei controlaţi.

"V-aţi racodat ilegal? Da. Pe o parte că suntem nevoiţi să le legăm aşa că avem copii la şcoală. Iar acum o să plătiţi amendă? O să plătim şi am mai luat o dată amendă şi dacă noi nu avem de unde să le plătim", a spus un alt cetăţean controlat.

Datele statistice privind furturile din reţea anul trecut sunt îngrijorătoare.

"În 2014, în aria de acoperire a operatorului de distribuţie au fost verificate 14.888 astfel de cazuri. La nivelul judeţului Dolj au fost verificate 4.256 de cazuri din care 377 în care au existat suspiciuni de racordare ilegală la reţeau de distribuţie şi 398 de cazuri în care au existat suspiciuni de ocolire a sistemului de măsurare a sistemului de măsurare", a declarat Diana Beletei - PR CEZ Oltenia.

Persoanele care se racordează ilegal la reţeaua de distribuţie a energiei electrice riscă să ajungă în spatele gratiilor.

"În conformitate cu prevederile noului cod penal această faptă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la 3 ani", a precizat Amelia Căprărin - purtător de cuvânt IPJ Dolj.

În cele şapte judeţe în care operează CEZ Distribuţie, cele mai multe cazuri de furt de energie electrică s-au înregistrat în judeţul Dolj, peste 4.000, urmat de Argeş, Olt, Teleorman, Vâlcea şi Mehedinţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri