Roşiile de Izbiceni, mândria oltenilor

Data publicării:
300514 rosii izbiceni

Prima recoltă de roşii de Izbiceni este gata să fie scoasă la vânzare. Legumicultorii spun însă că pe piaţă, concurenţa este acerbă. Iar cel mai rău este că cele mai gustoase tomate din regiune ajung pe tarabe, prin intermediari, pentru că micii producători nu pot merge cu ele în supermaerketuri sau pieţe. Aşa că roşiile ajung să fie vândute la suprapreţ.

Legumicultorii din Izbiceni au început de cateva zile să culeagă roşiile care au facut numele localităţii în toată ţara. Vremea din acest an nu prea i-a ajutat însă cu muncă multă şi solarii performante au reuşit să fie primii pe piaţă cu roşii autohtone de cea mai bună calitate.

În Izbiceni sunt cultivate aproape 600 de hectare de solarii cu legume, majoritatea cu roşii. Oamenii au sădit legumele în decembrie şi au pregătit deja răsadurile pentru o nouă cultură.

Unii legumicultori au ieşit cu roşiile în piaţa din comună şi aşteaptă clienţi. Preţul este între 3 şi 4 lei pe kilogram, în funcţie de calitatea şi cantitatea cumpărată.

Cei care cultivă roşii în Izbiceni spun că cunt nevoiţi să vândă tot către intermediari pentru că nu au timp să se ducă în pieţe iar în hypermarketuri e dificil să pătrundă.

Autorităţile locale spun că legumicultorii ar trebui să se asocieze pentru a avea mai mult succes la vânzare. În acest an se va începe şi construcţia unui centru de colectare şi depozitare pentru toate legumele cultivate în zona de sud a judeţului Olt.

Legumicultorii din Izbiceni au început să cultive şi soiuri de roşii cherry dar şi brune pentru diabetici şi speră să găsească desfacere pentru a putea trece la producţii mai mari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri