Salvează oameni prinşi în avalanşe. 4 câini din Argeş au executat misiuni de salvare

Data publicării:
030315 caini avalansa

4 câini din Argeş au fost antrenaţi să intervină în caz de avalanşă, în Munţii Bucegi. Nu au avut o misiune deloc uşoară, timp de 8 zile au învăţat cum trebuie să reacţioneze în cazul unor misiuni de salvare montane, iar în cadrul examenului final au trebuit să găsească victime îngropate în zăpadă. Rezultatele au fost de excepţie. Câinii au găsit victimele pe un perimetru de 1 hectar în mai puţin de 5 minute

Premieră în România. Primul stagiu de verificare şi brevetare a unitătilor canine pentru avalanşă a avut loc la Padina, în munţii Bucegi.

Această căţeluşa are doar 4 luni şi a devenit expertă în căutarea victimelor. Examinator i-a fost Helios, câinele salvamont din Argeş, venit cu brevet din Franţa. Atât el cât şi şeful salvamont Argeş le-au fost profesori celor 4 câini veniţi la pregătire.

Specialiştii spun că aceste cursuri sunt foarte importante pentru salvamontişti întrucât câinii ajung mai repede la o victimă prinsă în avalanşă.

Prin înfiinţarea acestei şcoli se urmăreşte creşterea numărului de unităţi canine de salvare şi recuperare din avalanşă, la nivel naţional. Helios, cel care a fost profesor în acest an, a intrat în echipa Salvamont Argeş, în 2013, după ce o asociaţie din Savoia, Franţa, l-a donat românilor. A făcut antrenamente fizice istovitoare, a alergat zeci de km şi a învăţat să se scufunde în zăpadă, acolo unde ar putea să dea peste oameni neajutoraţi. A absolvit al doilea, şcoala de dresaj din Franţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri