Şcoală în pericol, la Roşia de Amaradia. Unitatea de învăţământ riscă să fie înghiţită de un mal de pământ

Data publicării:
121214 SCOALA AMARADIA

O şcoală din comuna gorjeană Roşia de Amaradia este în pericol să o ia la vale. Alunecările de teren din localitate s-au reactivat şi au ajuns aproape de unitatea de învăţământ. Elevii şi profesorii se tem să vină la şcoală, însă nu au de ales. Cea mai apropiată unitate de învăţământ ar fi la 9 km distanţă. Autorităţile sunt legate la mâini, pentru că tot ce repară ziua, o ia la vale noaptea.

La Roşia de Amaradia, pământul alunecă continuu. Însă ploile din ultima perioadă au accelerat procesul. Falia a înaintat aproape 70 de metri şi a lăsat în urmă cratere imense.

La şcoala din Roşia de Amaradia învaţă 130 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 11 ani. Şi lor şi profesorilor le este frică să mai vină la şcoală.

„Şcoala, în momentul de faţă, se află exact deasupra alunecării de teren (... ) Ce putem să spunem despre securitatea elevilor, că în momentul de faţă nu există”, spune un profesor.

Şi nu numai şcoala din localitate e afectată. Aproape toate drumurile din Roşia de Amaradia sau care fac legătura cu localitatea sunt distruse.

„A trebuit să îndepărtăm partea asfaltată, pentru că aparuse diferenţă de nivel şi nu se mai putea circula. L-am amenajat pe infrastructură pietroasă, dar exact că în Meşterul Manole, ce facem astăzi se dărâmă noaptea şi dimineaţa trebuie să intervenim din nou”, spune Ion Cotojman, primar Roşia de Amaradia.

Comuna gorjeană Roşia de Amaradia este una dintre localităţile grav afectate de alunecările de teren. Oamenii dau vina pe exploatările miniere din zonă pentru ceea ce se întâmplă. În mai 2006, o alunecare masivă de teren a înghiţit satul Seciurile din comuna Roşia de Amaradia. Într-o singură noapte au fost distruse 150 de case.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri