Spitalul din Caracal primeşte bani pentru un computer tomograf

Data publicării:
170915 SPITAL CARACAL

Ministerul Sănătăţii va aloca bani şi pentru medicamente şi cheltuieli de personal

Ministerul Sănătăţii a băgat mâna în buzunar şi a dat undă verde achiziţiei unui computer tomograf la Spitalul din Caracal. Mai mult, începînd cu luna octombrie, Ministerul Sănătăţii va suporta cheltuielile de personal şi medicamente pentru Serviciul de Urgenţă în valoare de 200.000 de lei lunar.

 Prin Spitalul din Caracal trec lunar 1200 de pacienţi. 200 dintre ei au nevoie de un examen CT pentru o diagnosticare exactă. Asta înseamnă un drum la Craiova sau Slatina, pe care nu toţi şi-l permit.

 „Eu fiind bolnavă de diabet şi având o boală mai gravă, nu pot să merg cu trenul sau să merg cu altceva şi chiar am vrut să îmi fac tomograful şi nu am putut să ajung până la Slatina să mi-l fac ", spune o pacientă

 „Pentru acest spital un tomograf ar fi foarte bun mai ales pentru oamenii de la ţară care nu pot să se deplaseze în alte oraşe, distanţa fiind mare între aceste oraşe, oamenii fiind bolnavi. Aparatura de aici nu e performantă la cerinţele bolilor de acum", a declarat o altă pacientă.

 Pentru medici, existenţa unui astfel de aparat este crucială.

 „Acest tomograf este foarte, foarte important pentru Spitalul Caracal, mai ales pentru Secţia de Neurologie pentru că ne ajută să punem diagnosticul rapid", a precizat medicul neurolog Laurenţiu Ghiţuleasa.

 Primăria Caracal, cea care administrează spitalul, încearcă din 2012 să obţină finaţarea. Ministerul Sănătăţii a găsit abia acum banii necesari, iar autorităţile locale nu se feresc să recunoască faptul că totul s-a făcut datorită americanilor de la Deveselu. Tomograful va costa 2,6 milioane de lei din care 2,4 milioane vor fi suportate de Ministerul Sănătăţii, iar restul de Primarie. Licitaţa de achizţie trebuie organizată până la sfârşitul anului.

 „Ar trebui să mulţumesc pe această cale şi Ministerului Sănătăţii pentru că au înţeles, dar în primul rând partenerilor americani de la baza NATO pentru că dumnealor au fost un liant între Primăria Municipiului Caracal şi Ministerul Sănătăţii”, a declarat primarul Carcalului, Eduard Ciocăzan.

 Şi tot graţie prezenţei americanilor, pe lângă dotarea cu acest computer tomograf, toate cheltuielile din urgenţă vor fi suportate începând din octombrie de către minister şi nu din bugetul spitalului ca până acum.

 „Este un alt mare pas, este un alt mare deziderat realizat, mulţumim ministerului pe această cale. Erau în jur de două miliarde de lei vechi, cheltuieli pe lună pe care spitalul le suporta cu urgenţa, cheltuieli de personal, de medicamente, cu materiale ", a precizat directorul medical al Spitalului Caracal, Mihnea Tuţă.

 Decontarea pentru serviciile medicale oferite aici, decontarea se face pentru militarii americani prin casa de sănătate a acestora. Pentru persoanalul civil s-a făcut însă momentan de către spital până când aceştia vor fi înscrişi la o firmă de asigurări de sănătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri