Studenţi din Craiova construiesc roboţi din piese de la imprimante  

Data publicării:
100314 robot

Un robot care ar putea fi util în fabrici, pentru transportarea pieselor, este invenţia pe care un tânăr craiovean vrea să o vadă realizată în cel mai scurt timp. După ce a creat un robot care îl imită pe Elvis Presley şi care a captat interesul publicului la „Noaptea Cercetătorilor”, tânărul doctorand vrea din nou să uimească alături de colegii săi cu care lucrează într-un mic atelier din cadrul Facultăţii de Automatică.

În micul atelier de la Facultatea din Craiova se nasc idei care ar putea fi folosite la scară largă. Claudiu Nicu este doctorand şi visează ca robotul său să fie folosit în fabrica de la Ford. Toate piese din atelier par a fi aranjate într-un haos controlat. Rezistenţe, aparate de măsurat, toate îi sunt la îndemână pentru lucru. Pasiunea lui depăşeşte orice limite şi uneori nu realizează când îi prinde noaptea lucrând.

„Nu se pune problema banilor sau a timpului, pentru că fac din pasiune şi îmi place ceea ce fac şi consider că pe viitor ar fi un fel de ajutor pentru mine”, crede Claudiu Nicu, doctorand Facultatea de Automatică Craiova.

Munca lor nu ar fi posibilă fără ajutorul profesorilor şi al pieselor reciclate. Pentru a realiza roboţelul care urmăreşte o linie, ar fi avut nevoie de câteva sute de lei. Pentru că bugetul nu le permite, studenţii au demontat imprimante şi aparate de radio pentru a-şi duce la bun sfârşit maşinăria.

Mag Ioan Romulus este student în anul II la Facultatea de Automatică din Craiova. Pune mereu pe primul loc pasiunea pentru roboţi şi vine de la zeci de kilometri distanţă, chiar şi la sfârşit de săptămână, pentru a mai lucra sau demonta câteva piese.

„Am foarte puţin timp pentru lucru, pentru că, spre exemplu, lunea am facultate de la ora 08:00 dimineaţa, până la 16:00 şi după 16:00, rămân până la 20:00, când am ultimul tren să pot să mai lucrez”, a spus Mag Ioan Romulus, student Facultatea de Automatică şi Calculatoare Craiova.

Claudiu, cel care este şi îndrumător al studenţilor, mai are în proiect şi o masă energetică pe care se pot încărcă telefoanele mobile fără să fie conectate cu fir, dar lipsa banilor i-a întârziat munca. Până atunci, se mândreşte cu realizările sale.

Echipa de studenţi de la Automatică va participa în aprilie cu toate proiectele la un concurs de inventică de la Oradea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri