Tehnică din Spania pe plantaţii româneşti

Data publicării:
281114 CAPSUNI

Românii se întorc din Spania pentru a face agricultură în ţară. În comuna doljeană Călăraşi au fost cultivate anul acesta aproape 3 hectare de căpşuni. Localnici care au lucrat în Spania timp de mai mulţi ani au învăţat acolo tehnica de cultivare, iar acum s-au întors în ţară pentru a o pune în practică. Specialiştii spun că terenurile nisipoase din zona Călăraşi-Dăbuleni sunt potrivite pentru astfel de culturi.

Stelian Iliuţă are 41 de ani şi merge în fiecare an în Spania câte o lună pentru a lucra pe o plantaţie de căpşuni. Anul acesta s-a hotărât să cultive la el acasă stoloni.

„Am un contract de muncă în Spania timp de o lună pe an şi lucrând acolo, mi-a venit ideea să punem pe terenul nostru nisipos, că poate merge”, spune Stelian Iliuţă, agricultor.

Stolonii i-au comandat din Olanda, de pe internet, iar investiţia totală a fost de aproximativ 10.000 de lei.

Anul trecut, în comuna doljeană Călăraşi se cultivau căpşuni doar pe 80 de ari. Anul acesta, suprafaţa s-a triplat.

„Sunt vreo 4, 5 familii care cultivă vreo 3 hectare şi jumătate (...) Încă sunt la început de drum, dar sperăm ca în comună şi cei care mai sunt încă în străinătate şi lucrează să îşi înfiinţeze cultura de căpşuni”, a spus Ion Tudor, inginer agricol în cadrul Primăriei Călăraşi.

În judeţul Dolj s-au cultivat anul acesta căpşuni pe o suprafaţă de 34 de hectare, cu 14 hectare mai mult ca anul trecut, producţia este de 30 de tone la hectar. Preţul unui kilogram în luna mai este 8 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri