Timocenii vor paşapoarte româneşti

Data publicării:
010714 timoc

Românii din Timocul sârbesc vor cetăţenie şi paşapoarte româneşti. Timocenii vor modificarea legii cetăţeniei astfel ca şi cei care nu s-au născut în foste teritorii româneşti să poată deveni cetăţeni români. Un proiect de modificare a legii care ar permite acest lucru se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, după ce a trecut tacit de Senat.

Pentru românii din Timoc, recunoaşterea lor ca cetăţeni români ar însemna şi un pas în câştigarea drepturilor de minoritate naţională în Serbia. În acest moment, comunitatea din Timoc este împărţită între noţiunile de vlah şi român. Prima, impusă de guvernul sârb, nu este asimilată de ţara vecină ca fiind totuna cu cea de-a doua.

Dar chiar şi liderii românilor din Timoc recunosc că există şi probleme în cazul în care această lege ar fi aprobată.

Românii simpli din Timoc aşteaptă paşaport românesc cu nerăbdare. Şi au motive de la cele pragmatice, ce ţin de calitatea automată de membru în UE şi până la cele legate de identitate.

Iniţiatorul proiectului de modificare a legii cetăţeniei, senatorul Viorel Badea, speră într-un consens politic în adoptarea acestuia.

Conform legii în vigoare, în acest moment, cetăţenie română pot cere doar persoanele de etnie română născute în teritorii care au fost cândva în componenţa ţării noastre, Basarabia, Bucovina, Cadrilater.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri