Tradiţie oltenească de Florii. La Izbiceni, în Olt, miresele şi mirii anului trecut merg la biserică pentru o slujbă specială  

Data publicării:
140414 MIRESE

Un obicei unic are loc la Izbiceni, în judeţul Olt, în ziua de Florii. Miresele şi mirii anului trecut îmbracă din nou rochia de mireasă, respectiv costumul de ginere şi merg la biserica din sat, pentru o slujbă specială de iertare a greşelilor şi păcatelor înfăptuite de la nuntă. Obiceiul este unul străvechi, iar cuplurile proaspăt căsătorite se spovedesc în faţa preoţilor după care merg la naşi să petreacă.

„Arată superb, ca întotdeauna, ca în prima zi. Pentru mine este deosebită şi o să fie mereu”. Aceastea au fost cuvintele spuse de Eduard Lincă atunci când a văzut-o pe soţia lui, Andreea, îmbrăcată din nou în rochie de mireasă. Prilejul a fost dat de o străveche tradiţie, iertatul mireselor. În fiecare an, de Florii, mirii cununaţi cu un an înainte vin la biserică pentru a se spovedi. Obiceiul spune că tinerii însurăţei cer iertare pentru păcatele săvârşite şi caută sfaturi pentru o viaţă de familie liniştită.

Preoţii de la biserica din comună primesc cu bucurie tinerii care păstrează astfel acest obicei unic în România.

„Încă se mai păstrează, spre bucuria noastră, acest obicei. În ziua de astăzi e totuşi ceva rar să mai avem şi lucruri bune”, a spus Gabi Mihalcea, directorul căminului cultural.

Cinci cupluri au venit la biserica din Izbiceni, deşi în comună au avut loc anul trecut 14 cununii.

Tradiţia a continuat spre seară, când mirii şi miresele i-au vizitat şi pe naşi şi împreună s-au bucurat de o masă îmbelşugată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri