Tradiții reînviate în Mehedinți. Tinerii și bătrânii dintr-un sat s-au întâlnit la o clacă tradițională  

Data publicării:
010914 CLACA

O femeie din Mehedinţi se străduieşte să reînvie tradiţiile populare. Ea a organizat o clacă aşa cum se făceau pe vremuri în multe gospodării din satul românesc. Au venit zeci de copii şi tineri, curioşi să afle ce înseamnă o clacă tradiţională. Rezultatul a fost peste aşteptări - noile generaţii au desluşit arta meşteşugurilor, s-a cântat, s-a dansat, iar ceaunele cu mâncăruri tradiţionale au sfârâit pe focul din bătătură.

Nu există clacă fără muzică şi mai ales fără bătrânele satului, care să povestească din vechime. Şi să arate tinerilor cum îşi petreceau vremea când erau de vârsta lor.

La Crainici, în Mehedinţi, ultima clacă s-a organizat acum 30 de ani, aşa că a fost o ocazie deosebită pentru femeile în vârstă să-şi amintească cum se toarce la fus, cum se împletesc hainele de iarnă sau cum se ţese un covor. Fetele satului au învăţat cu drag meşteşugurile tradiţionale, iar băieţii s-au ocupat de depănuşatul porumbului şi pregătirea boabelor pentru iarnă.

Gazda a ţinut să ducă obiceiul până la capăt şi a poftit la final toţi oaspeţii la o masă tradiţională cu mămăligă, tocăniţă şi gogoşi, toate pregătite la ceaun.

Şi aşa cum era obiceiul la clacă, nu doar s-a muncit. S-a cântat şi s-a dansat aşa cum spune tradiţia din nordul Mehedinţiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri