Un documentar îl prezintă pe un oltean care ar fi trăit 138 de ani

Data publicării:
280414 138 ANI 1

Colecţia British Pathe a scos la iveală un filmuleţ inedit, cu cel mai bătrân român, care trăia în anii '60. Ilie Stamate, din Firizu - Mehedinţi, avea, conform spuselor sale, în momentul filmării 138 de ani. Despre longevitatea sa încă se mai vorbeşte în satul natal. Însă cât a trăit cu adevărat olteanul, rămâne un mister.

Un bătrân, care face 99 de ani în luna mai, este decanul de vârstă al comunei Ilovăţ. Îşi amintește cu nostalgie de Moş Măndău.

„O dată, la Paşte, colea a jucat Măndău cu hora înainte, a ciocănit cu noi cu ouăle. După-aia a plecat şi a mai trăit el mult în urmă, nu ştiu câţi ani, dar i-a făcut primarul casă”, spune Ion Belitu, consătean.

Oltean sprinten şi cu barba sură, îngrijită. Aşa îl prezintă colecţia britanică pe Ilie Stamate sau Moş Măndău, aşa cum şi-l amintesc consăteni. Nu stătea locului o clipă şi îşi trăia viata în tihna Firizului.

Vestea ca olteanul lor a ajuns în arhiva străinilor nu poate decât să îi bucure. Casa din Firizu stă mărturie şi îl încadrează în peisaj, culegând mere din grădină.

În afară de casă, în comuna natală a mai rămas un strănepot care îşi duce bătrânețile singur. Are două fotografii prăfuite...cu multe amintiri.

„Când eram mici, venea de la serbarea de 23 August, ne aducea bomboane, ne duceam pe la el în vizită, îi dădeam piersici din pom”, povesteşte Ion Mogoşanu, strănepotul lui moş Măndău.

Vârsta sa rămâne totuși un mister, iar informațiile în acest sens sunt contradictorii. În registrul de la primărie figurează că ar fi trăit 96 ani. Edilul comunei crede însă cu totul altceva.

„Nu se ştia anul când s-a născut, s-au dus şi ei: hai să punem un an de naştere, ca să nu fie registrul de deces fără an de naștere, că nu e corect şi au ajuns la concluzia să pună anul 1872, dar nu cred că este adevărat”, crede Andronie Grigorie, primarul comunei Ilovăţ.

Nu se ştie dacă Ilie Stamate a ajuns sau nu la 138 de ani. Cert este că în Firizul natal, oamenii şi-l amintesc pe Moş Măndău care cânta sfâșietor la frunză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri