Vâlcea. Casele din Goleşti o iau la vale. 300 de oameni ar putea rămâne izolaţi  

Data publicării:
130315 alunecari

Casele din comuna Goleşti, Vâlcea, au luat-o la vale. Alunecările de teren au distrus deja aproape în totalitate două case şi ameninţă un drum comunal. O familia a fost evacuată, însă cealaltă refuză însă să plece din propria casă deşi are ordin de evacuare. Autorităţile judeţene au fost astăzi acolo să caute soluţii de stabilizare a situaţiei. Dacă alunecarea ajunge la drumul comunal peste 300 de oameni vor rămâne izolaţi

„Era o potecă pe aici, era un coteţ de porci, o aplecătoare, gardul era de acolo până la pomul ăla", spune Tomiță Neagu, un localnic.

Tomiţă Neagu are 70 de ani şi a muncit o viaţă pentru a-şi ridica o casă. Acum, bătrânul priveşte neputincios cum pământul îi înghite gospodăria. Nu vrea să plece de aici, deşi primarul a emis un ordin de evacuare.

„Nu vreţi să plecaţi din casă? Păi nu am unde. Nici nu am unde şi atunci o lăsăm pază cui? La hoţi că sunt din ăştia care abia aşteaptă", a explicat Tomiţă Neagu – păgubit.

„Cred că fac înapoi depresie şi mă duc, mor şi gata, lângă ai mei. Altă speranţă nu avem. Este foarte greu", a explicat un alt localnic.

Vecinii familiei Neagu au părăsit locuinţa, după ce câteva anexe au fost înghiţite de malul de pământ.

Elena Alexandru - reporter Digi24 Craiova: „Până acum patru zile aici exista un garaj. După ce pământul a luat-o la vale din această construcţie a mai rămas doar un zid".

Autorităţile locale susţin că dacă nu se intervine urgent şi şoseaua principală va fi afectată, iar sute de oameni riscă să rămână izolaţi.

Gheorghe Şerban - primar Goleşti: „Trebuie să intervenim urgent, după cum vedeţi şi dumneavostră pentru că de aici, de la cele două case calamitate şi până acolo, mai avem 10 metri. Pentru că dacă mi se surpă cele două case mi se surpă şi drumul. Dacă mi se surpă drumul atunci am blocat 250 de suflete".

Primarul a cerut ajutorul prefectului şi preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea care au venit să vadă zona afectată.

Dumitru Cornoiu - prefectul judeţului Vâlcea: „Am trimis comisia de constare aici. Se vor lua măsurile care trebuiesc luate în astfel de cazuri şi oamenii să stea liniştiţi că rezolvăm, nu e foarte complicat. Dar unele măsuri sunt imediate, iar altele de durată. Trebuie să intervenim"

Gheorghe Păsat - preşedintele CJ Vâlcea: „Prima etapă va fi întocmirea studiului geo, apoi urmează să se stabilească şi următoarele etape. Lucrurile sunt foarte grave şi toată lumea trebuie să îşi îndrepte atenţia la cele două locuinţe".

Judeţul Vâlcea este pe primul loc în ţară după numărul de alunecări de teren active. Într-o situaţie întocmită anul trecut de Prefectura Judeţului Vâlcea şi trimisă Guvernului României, erau menţionate 27 de localităţi afectate de alunecări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri