Sari la conținut

Afacere de succes cu vaci franţuzeşti. Fermierul vinde vaci Charolaise pentru reproducţie 

La 80 de kilometri de judeţul Galaţi, în satul Ţigăneşti, fermierul Emil Popa creşte vaci din rasa franţuzească Charolaise.

Şi-a început afacerea după ce a ieşit la pensie. Începutul a fost timid şi plin de piedici, însă, în scurt timp afacerea a devenit profitabilă.

Astfel, a renunţat la cei 800 de porci pe care îi avea la fermă şi a început afacerea cu bovine.

Ulterior, cu banii obţinuţi din vânzarea vitelor a cumpărat 50 de hectare de păşune şi 40 de hectare de teren agricol.

Emil Popa, fermier: "După prima producţie, deci după primii viţei vânduţi am renunţat la 500 şi ceva de hectare de pământ, am renunţat la vaci, porci, nu mă mai ocup decât de vaci Charolaise".

Cele mai căutate sunt junicele pentru reproducţie, apoi tăuraşii, imediat, după ce sunt înţărcaţi.

Emil Popa, fermier: "Este piaţă de desfacere în România pentru mulţi crescători, dacă ar mai fi".

Omul spune că are atât de multe solicitări încât nu face faţă.

Preţurile pornesc de la 1.200 de euro şi pot ajunge până la 2.000 de euro pentru o viţică, în timp ce pentru un exemplar ajuns la maturitate preţul se poate chiar dubla.

Carnea vitelor de Charolaise este foarte căutată în restaurantele de lux, mai ales este o carne slabă, fără colesterol.

Ionuţ Preda, şef de restaurant: "Este un produs de lux, este în general pentru clienţii cu dare de mână. Carne de vită Charolaise este numărul unu în Franţa, chiar şi în Europa".

Valentin Boldea, medic: "Carnea acestor rase de bovine are un conţinut în grăsime de numai 10 la sută faţă de rasele tradiţionale de bovine".

Un kilogram de carne de vită Charolaise costă 40 de lei, iar un meniu la restaurant variază între 80 şi 100 de lei.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache