Ajutor pentru copiii cu autism

Data publicării:
centru autism

Elisabeta Lăcătuş are 40 de ani, este profesoară şi are acasă un copil cu nevoi speciale.

Nevoia, dar şi prejudecăţile celor din jur au făcut-o să-şi dedice timpul copiilor cu deficienţe. Aşa a învăţat că dincolo de tăcerea persoanelor cu autism există întotdeauna speranţă.

Elisabeta Lăcătuş, fondator Asociaţia "Dincolo de Tăcere": "Aveam sufletul plin de emoţie, cumva de frustrare, de speranţă, de dorinţa de a nu lăsa lucrurile aşa. Nu am putut accepta niciodată că problema copilului meu trebuie să reprezinte drama noastră".

Pentru a înfiinţa Asociaţia "Dincolo de Tăcere" a luat un împrumut de câteva sute de lei de la o prietenă.

Începutul a fost greoi şi plin de poticneli, însă cu ajutorul voluntarilor şi al părinţilor totul a început să prindă contur.

"Tot ce avem aici, mobilier, măsuţe, perdele scaune, tot ce vedeţi sunt donate de oameni cu suflet mare" spune un voluntar.

Împreună cu şase voluntari şi doi terapeuţi plătiţi de părinţi, Elisabeta Lăcătuş face eforturi miraculoase să le ofere copiilor cu autism şi sindrom down o rază de speranţă.

Dana Mihu, terapeut: "Pentru ei starea în care sunt e oarecum o normalitate. Noi încercăm să-i aducem în normalitatea noastră, să-i integrăm în mediul nostru, să-i integrăm în societate".

Monica Simionica, voluntar: "Încerc să empatizez cât mai mult cu el, să-i cunosc nevoile şi să-i vin în ajutor în felul acesta".

Timp de doi ani, asociaţia a funcţionat în incinta unei şcoli, iar de un an îşi desfăşoară activitatea într-un clădire oferită gratuit de Consiliul Judeţului Galaţi.

Elisabeta Lăcătuş, fondator Asociaţia "Dincolo de Tăcere": "Am bucuria că majoritatea părinţilor sunt alături de noi de când am înfiinţat asociaţia, când habar nu aveam către ce ne îndreptăm. Autismul acesta nu este o tulburare care să treacă. Şi atât familia, cât şi copilul au intervenţie pe termen lung".

Cei mai recunoscători sunt părinţii care observă rezultatele copiilor.

"A început să vorbească şi a început să rupă binişor cuvinte" spune mama unui copil cu autism.

"Eu nu aş putea să fac faţă la cei doi copii cu probleme. Îmi este foarte greu şi acest centru mă ajută foarte mult" declară altă mămică.

Centrul dispune de cabinet de kinetoterapie, terapie individuală şi de grup, precum şi consiliere psihologică atât pentru copii cât şi pentru părinţi.

În prezent, în judeţul Galaţi, sunt aproape 300 de copii cu autism.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator : Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri