Amintiri de pe Mogoşoaia, „vasul morţii"

Data publicării:
mogosoaia4

Era ora opt dimineaţă, duminică 10 septembrie 1989.

Vasul de pasageri Mogoşoaia, care făcea curse zilnice între Galaţi şi comuna Grindu, din judeţul Tulcea, se pregătea să plece de la mal.

La bord se aflau peste 250 de oameni, cu mult peste capacitatea vaporului. Pe o ceaţă densă, echipajul decide să pornească totuşi în cursă. După doar câteva minute...

Neculai Pletea - supravieţuitor: "Am auzit o bubuitură. Am auzit. Gata, întuneric, nu mai vedeai nimic. Eram undeva în interior la clasa a II-a".

El este Neculai Pletea, unul dintre cei 16 supravieţuitori. Are 67 de ani acum, iar în momentul accidentului avea 42 de ani. Lucra în bazinul docuri, ca docher. După tura de noapte s-a îmbarcat pe vapor, ca să ajungă acasă în comuna Grindu.

Când vasul deja se scufunda, a reuşit să iasă la suprafaţă. Nu-şi mai aduce aminte cum a făcut, dar ştie că nu s-a prins de nimeni şi nici altcineva de el.

Neculai Pletea - supravieţuitor: "S-o fi apucat unul de altul, că mulţi aşa au murit, unul de altul. Sigur că da. Nu m-am ţinut de nimeni, mă plimbam aşa pe apă, numai. Nici apă nu am înghiţit. Că dacă înghiţeam apă, mă înecam".

Trei minute, atât a durat scufundarea vasului. În acest timp, până când vaporul a intrat sub barjele bulgăreşti, nea Neculai a mai auzit câteva ţipete disperate. Apoi linişte.

La 25 de ani distanţă, rudele celor care au pierit îşi amintesc şi ele cu lacrimi în ochi acele momente. Rodica Neagu, fiica unei victime, a stat pe malul Dunării zile în şir până şi-a identificat mama decedată.

Rodica Neagu: "Credeţi-mă că imaginea asta am trăit-o atunci. Să se zică - a venit şalupa cu 10 cadavre - fugi repede, şi începe să păşeşti pe fiecare să vezi, ăsta e al meu, ăsta nu e al meu".

Între timp, vestea tragediei a ajuns la mal, la autorităţi. Constantin Bucur este cel care a aflat primul. Era şeful Secţiei 4 Complexă Galaţi. Ziua aceea l-a marcat pentru tot restul vieţii.

Constantin Bucur - fost angajat Căpitănia Galaţi: "În Bazinul Docuri, acolo erau nişte mese întinse, unde cadavrele erau autopsiate. Multe erau schimonosite, corpul...în sfârşit, cum a murit fiecare".

Miliţia din vremea respectivă a împânzit malul Dunării şi a demarat o anchetă de amploare. Cu toate astea, numărul celor decedaţi nu se cunoaşte cu exactitate nici acum. Cert este că vinovaţi de tragedie au fost membrii echipajului bulgăresc.

Constantin Tănase - ofiţer de cercetare penală: "Pe 15 septembrie nava a fost ranfluată, scoasă la suprafaţă şi cu acea ocazie s-au scos foarte multe cadavre. În proporţie de 90 la sută. Cele care au mai rămas, au ieşit sau au fost găsite, unele şi peste un an de zile".

Comandantul convoiului bulgăresc a fost condamnat la 10 ani de închisoare. A stat în arest la Galaţi doar o lună, după care a fost trimis în Bulgaria. Acolo nu a mai făcut nicio zi de închisoare.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri