Apa caldă inaugurată de Gerea e rece

Data publicării:
apa calduta

Ancuţa Marin locuieşte într-un bloc dintr-o zonă aglomerată oraşului. Este cu plata facturilor la zi iar vestea că putea să facă, în sfârşit, duşuri cu apă caldă a făcut-o să semnzeze un contract cu Calorgal, noua societate de termoficare din Galați. Bucuria a dispărut, însă, în momentul când a deschis robinetul.

Sătulă să tot aştepte să vină de pe ţeavă apa caldă, femeia s-a resemnat şi a apelat tot la aragaz şi lighean.

"Facem baie cu apă încălzită la aragaz, o opărim mai tare, mai dăm drumul şi la rece" a spus femeia.

Situaţia este întâlnită în mai multe cartiere din oraş. Oamenii plătesc apa rece la preţ de apă caldă.

"Călâie, călâie, aproape de rece. Asta e. Nu are semne să se înfierbinte" a spus un gălăţean.

"Rece, rece. Cred că şi aia din Dunăre e mai caldă acum" a spus un gălăţean.

Administratorii asociaţiilor de proprietari sunt nemulţumiţi că autorităţile au crescut preţul gigacaloriei cu 40 de lei (200 la 240 de lei), însă calitatea serviciilor este mai proastă.

Nicolae Popa, administrator asociaţie de proprietari: "Deocamdată nu funcţionează cum trebuie sistemul. Oamenii sunt nemulţumiţi de apa caldă. Asociaţia are dreptul să refuze plata facturii dacă temperatura apei nu a fost furnizată la parametri scrişi în contract, adică între 55 şi 60 de grade."

Reprezentanţii noii societăţi de distribuţie a apei calde recunosc problemele din sistem şi spun că presiunea scăzută a apei este cauzată de faptul că doar 40 la sută din asociaţiile de proprietari din oraş au acceptat să semneze noile contracte cu Calorgal.

Mircea Ispas, director SC Calorgal: "Un consum mic duce în primul rând la o lipsă a calităţii apei, o scădere a temperaturii, pentru că instalaţiile au fost dimensinate şi proiectate pentru un anumit consum. Cu cât consumul este mai mic, cu atât apa, să folosesc un termen clasic şi popular, bălteşte şi se răceşte."

În Galați, furnizarea apei calde a fost oprită pe 1 aprilie din cauza datoriilor pe care Electrocentrale le avea către Romgaz Mediaş. Administrația locală a înființat o nouă societate de furnizare a apei calde și a căldurii și căutat o soluție temporară. În prezent, apa este încălzită cu abur tehnologic de la ArcelorMittal și furnizată prin vechile rețele.

Reporter: Cornelia Mazilu, Ionuţ Negru
Operator: Geu Mormoloc, Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri