Artă populară la Galaţi

Data publicării:
targ mesteri

Grupul folcoric Glasul Odăieşelor din Galaţi a venit la târg cu obiecte vestimentare confecţionate numai din lână.

Ecaterina Hulea, coordonator Glasul Odăieşelor Galaţi: „Tot ce am adus la dumneavoastră sunt obiecte executate numai din lână. Ceea ce avem expus sunt toate obiectele exuctate în acest sezon."

„Am admirat şi grupul vocal de la Odaia Manolache. Nu au spectacol astăzi, dar au venit să ne încânte" spune un gălăţean.

La târg au fost prezenţi şi meşteri populari cu obiecte cioplite în lemn sau cu măşti populare.

Pavel Lupaşcu, meşter popular Vrancea: „La o mască lucrez o zi ca să am totul pregătit. Să am blana pregătită. Să am lemnul în atelier şi încep de dimineaţă şi seara o am cu blamă pusă, cu coarne. Tot ce trebuie."

În total, 35 de meşteri din întreaga ţară au fost prezenţi la târg, cărora li s-au alăturat şi vecinii de peste Prut care au venit cu obiecte din ceramică.

Adrian Onuţă, meşter popular Republica Moldova: „La roată nu e atât de greu, se face în câteva minute. Dar mai sunt proceduri de glazurat, de ardere. Obiectul până ajunge să fie finalizat, procedura durează cam o lună de zile."

Anişoara Ştefănucă, organizator: "Sunt meşteşuguri autentice. Sunt oameni care lucrează cu mâinile proprii produsele pe care le expun la standuri."

„Sunt oameni care sunt dedicaţi. Faptul că nu au acces la o informaţie atât de mare care există în ziua de azi. Ceea ce fac util pentru ei, încearcă să ne dea şi nouă" spune un trecător.

De la târg nu au lipsit nici produsele tradiţionale. Brânza de burduf, urda sau pastrama au fost vedetele standurilor.

Daniela Bangălă, producător tradiţional Braşov: „Am venit să cunoaşteţi şi dumneavoastră produsele din zona Fundata, cea mai înaltă comună din ţară."

Târgul Meşterilor Populari de la Galaţi se află la cea de-a XV-a ediţie.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri