Boală da, strategie ba. Sătenii din Săruleşti se plâng de lipsa de reacţie a autorităţilor

Data publicării:
vaca camp

În gospodăria familiei Stanciu din localiatatea buzoiană Săruleşti, boala limbii albastre a lovit fără milă. De o săptămână, toate cele trei vite au început să prezinte semnele bolii.

Matilda Stanciu, localnică: "Nu mai avea lapte, mergea ca pe ace, ţeapănă şi horcăia, ziceam că îi cad dinţii, că-i bătrână şi am vestit veterinarul. A venit şi de la Bucureşti, au venit de au fotografiat grajdurile".

Din păcate, boala se extinde cu repeziciune. La câteva case depărtare de famila Stanciu, un alt sătean se teme de ce e mai rău.

Costică Dumitru are o singură bovină, care se pare a contractat virusul temutei boli. Omul a chemat, imediat, veterinarul.

Costică Dumitru, localnic: "Mi-e milă de viţică, e crescută de mine. Uite aia e viţica ei. N-am mai dat-o să mai sugă la mă-sa."

Deşi este prima localitate din România unde boala limbii albastre a afectat animalele, sătenii din Săruleşti nu ştiu nimic nici despre boală şi nici despre cât de periculoasă este.

Şi cum asta nu ar fi de ajuns, medicul veterinar din zonă face cu greu faţă zecilor de apeluri venite din partea proprietarilor de bovine. Autorităţile locale ridică din umeri şi regretă modul în care veterinarii au înţeles să-şi facă datoria.

Costică Drăgoi - viceprimar Săruleşti: "De când a apărut boala trebuia mai multă acţiune, trebuie mai multă implicare, în primul rând de informare a cetăţenilor şi măsurile acestea pe care le-am luat noi eu consider că trebuia dânşii să le ia pentru că sunt profesionişti, ştiu foarte bine ce înseamnă asemenea boli la animale."

Pentru a preveni răspândirea bolii, autorităţile au decis intrarea în carantină a zonelor din jurul focarelor.

Patru echipe de veterinari de la Direcţia Sanitar Veterinară Buzău au fost trimise în teritoriu pentru a informa populaţia despre specificul bolii limbii albastre.

Operator: Bogdan Vlădoiu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri