Bombă pe roţi la ISU Galaţi

Data publicării:
masina proiectile

Bătrâna doamnă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi pleacă în misiune. Aşa poate fi numită maşina pirotehniştilor luând în calcul vârsta ei. Aproape 50 de ani.

Dincolo de aspectul unei maşini de marfă, ea transportă o încărcătură cât se poate de periculoasă. Peste 100 de elemente de muniţie neexplodată.

Bomba pe roţi a parcurs tot oraşul după care a parcurs pe Drumul Naţional 25 o distanţă de 20 de kilometri, până la Braniştea.

În cazul unui accident, dacă proiectilele ar exploda, ar rade tot pe o distanţă de câteva sute de metri în jurul lor.

maior Eugen Chiriţă - purtător de cuvânt ISU Galaţi: "Nu mai corespunde fizic şi moral acestui gen de misiuni. Ea este dotată conform ordinului ministrului, dar nu mai corespunde tehnic şi atunci putem spune că există un risc".

Dotarea constă într-o prelata de plastic plus o bucată de tablă sudată pe spatele cabinei unde stă echipajul.

Misiunea a fost îndeplinită cu succes. Iar pirotehniştii pot răsufla din nou uşuraţi.

căpitan Cătălin Diţu - ISU Galaţi: "Aceeaşi maşină, dar ne descurcăm şi ne îndeplinim misiunile fără probleme. Există o teamă de fiecare dată când plecăm cu ea încărcată, dar suntem obişnuiţi".

Maşina cu care se transportă proiectilele neexplodate a fost adusă din Germania în anul 1994. Acolo a fost folosită tot în cadrul inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar a fost scoasă din uz când a atins 70 de mii de kilometri în bord. Acum are peste 500 de mii.

Reprezentanţii ISU Galaţi au făcut solicitări pentru a cumpăra una nouă, dar până acum nu au primit niciun răspuns de la superiorii lor.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri