Boţîrlău, satul generaţiei de aur

Data publicării:
case generatie de aur

În 2005, după un meci catritabil între România şi Brazilia, fondurile strânse au fost folosite pentru ridicarea a 11 case pentru sinistraţii din Vadu Roşca.

Vasilica Crăciun, unul dintre proprietari pomeneşte ori de câte ori are ocazia numele binefăcătorului ei, Gică Popescu.

Vasilica Crăciun: "Asta-i casa făcută de domnul Gică Popescu. Când am intrat pentru prima dată, când am intrat cu cheile în mână, aici am făcut mătănii, m-am închinat, am sărutat gresia, nu pământul, că-i gresie pe jos de bucurie că am avut şi eu dat un acoperiş deasupra capului. I-am pupat mâna stângă. Păi da... de-atâta bine pe care mi l-a făcut. El a tras mâna, dar  aş fi vrut să-l pup şi pe obraz, dar eu sunt prea bătrână"

Vecinul ei, Stan Iordache, este convis că locul pe care s-au construit casele nu a fost ales întâmplător.

Stan Iordache: "Terenul de fotbal al localităţii Boţîrlău e aici, e străduţa asta, după străduţă îi terenul de fotbal. Normal, dacă este fotbalist, i-a plăcut fotbalul să facă şi acest lucru, deci să fie lângă terenul de fotbal".

Oamenii din Boţîrlău nu înţeleg, însă, de ce un om care le-a făcut atâta bine este acum în închisoare.

Vasilica Crăciun: "Şi acum din câte am înţeles e în puşcărie, nu ştiu, nu am mai vorbit cu nimeni. E păcat de el, păcat de el. Acolo li-i locul la ăia care fac bine".

Stan Iordache: "Da, dom'le îi dăm închisoare, dar îi dăm cu suspendare. A recunoscut, şi-a recunoscut fapta. Pentru faptul că un om este foarte important nu trebuie să îl ţinem după gratii, părerea mea. Pentru ce să-l ţii după gratii"?

Paulina Iordache: "Să le dea Dumnezeu sănătate, linişte şi să aibă parte numai de bine, dar uitaţi că nu au numai de bine".

Unul dintre oamenii care s-au implicat în urmă cu nouă ani în salvarea sinistraţilor îşi aminteşte cum au ajuns fotbaliştii din generaţia de aur să facă cele 11 case.

Nicolae Sandu - voluntar în timpul inundaţiilor: "Domnul Gică Popescu avea o fundaţie am înţeles, au făcut şi un meci de caritate la Timişoara, la care a participat toată generaţia de aur, cu Hagi, Petrescu, Gică Popescu şi s-au hotărât să întindă o mână de ajutor acestor oameni, văzând imaginile la televizor cu dezastrul care a fost în satul Vadu Roşca".

Oamenii din Boţîrlău mărturisesc că le place fotbalul şi că îi apreciau pe marii jucători români încă dinainte ca aceştia să le ofere o casă.

Vasilica Crăciun: "Sunt femeie bătrână, mi s-a mai şters oleacă filmul, nu le mai ştiu, dar eu am fost moartă după fotbal. Când erau alde Gică Popescu tineri, păi stăteam, puneam şi făceam treabă şi cu aparatul deschis ca să aud meciurile, să văd ce se întâmplă pe acolo".

Cele 11 case construite în Boţîrlău au fost dotate şi cu electrocasnice, care aproape toate funcţionează şi astăzi.

Reporter: Marius Ţuca
Operator: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri