BRĂILA. Aerodromul de la Ianca, gaura banilor publici

Data publicării:
aerodrom ianca

Ana-Maria Dobre - reporter Digi24: "Aceasta este intrarea spre ceea ce era cunoscut, odată, drept leagănul aviației reactive din România -Aerodromul militar de la Ianca, un obiectiv din care nu au mai rămas decât o pistă betonată, două hangare și o clădire în paragină".

Singurul simbol care mai amintește de elita aviației reactive de la Ianca a rămas un bătrân avion expus chiar în centrul oraşului.

Restul aerodromului a ajuns o ruină. Însă nu orice ruină, ci una care este cea mai păzită din județul Brăila. Și asta după ce în toamna lui 2009, fostul șef al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu a preluat obiectivul militar din administrarea MapN pentru a-l face bun de patrimoniu.

Și cam atât. De atunci, aerodromul este doar o afacere profitabilă pentru firmele de pază, și una păguboasă pentru bugetul județului.

Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "O idee, e adevărat... cam năstrușnică a fostului președinte, să-l preia, crezând că poate să facă acolo ceva special, deosebit, l-a adus în patrimoniul nostru, deocamdată nu i-am găsit acel rost care să merite acea investiție, vom vedea".

Ovidiu Nechita - consilier județean: "Sunt bani care se plătesc de la bugetul Consiliului Județean fără rost, practic o consider gaura neagră a Consiliul Județean pentru că în fiecare lună acolo se duc 65.500 de lei ori 12 luni de zile, pentru cele 10 posturi se duce undeva la 800.000 de lei, ceea ce nu este în regulă."

În ciuda sumei uriaşe, autoritățile județene spun că nu pot renunța la acest contract.

Viorel Mortu - președinte CJ Brăila: "În primul rând, avem de-a face cu un obiectiv militar, care în caz de situație limită trebuie să fie reactivat în câteva zile, deci nu se poate renunța la el. Dacă s-ar renunța cum s-a întâmplat în atâtea obiective ar fi probabil rapid devalizat, de acee noi trebui să-l păzim ca obiectiv militar până va avea o altă destinație".

"Mi se pare exagerat de mult, pentru că și așa acolo nu mai e nimic, obiective militare, pe ce se dau banii ăștia? Pe un paznic care păzește...ce păzește?" se întreabă un localnic.

Contractul de pază pentru aerodromul din Ianca este acordat unei firme din București, care a câștigat licitația în noiembrie anul trecut, pe criteriul prețul cel mai scăzut.

Agenții asigură pază non stop, pe o suprafață de aproximativ 400 de ha.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri