BRĂILA. Bijuterii arhitectonice umbrite de ruine

Data publicării:
centru vechi br

Proprietarii care nu își repară clădirile monument istoric, riscă să rămână fără ele. Așa va încerca municipalitatea să forțeze mâna brăilenilor care nu se îngrijesc de imobilele din centrul vechi.

Aurel Simionescu- primarul municipiului Brăila: "Noi am făcut la nivelul asociațiilor municipiilor un proiect de hotărâre, o să-l mai discutăm la nivel guvernamental, în sensul că, impozitul pe acele clădiri care nu sunt întreținute, care sunt părăsite, care se autodemolează, să fie mărit până la 100%, astfel încât proprietarii să fie cointeresați în a face ceva cu ele".

Dacă pentru monumentele istorice, aflate în domeniul privat al Brăilei, s-a găsit o soluție, autoritățile nu pot spune același lucru și despre imobilele abandonate sau aflate în litigiu.

Aurel Simionescu- primarul municipiului Brăila: "Există, din păcate, câteva clădiri care nu și-au găsit proprietarul. Este vorba despre fostul CEC de pe Mihai Eminescu, despre fostul hotel Pescărușul, care rămân în continuare într-o situație din aceasta, judecată peste judecată".

"Această clădire a fost multă vreme un punct de atracție. În partea dreaptă funcționa o cofetărie, cofetăria Venus, în care, printre altele se adunau scriitorii, poeții, așa i-am prins eu în deceniile 6-7" spune nostalgic un brăilean.

Marcian Roman - arhitect, consilier superior Direcția Județeană de Cultură Brăila: "Clădirea fostului CEC, o clădire remarcabilă de început de secol 19 - 20 realizat într-un stil academist, de foarte bună calitate, de-o prestanță arhitecturală deosebită, clădire care impresionează și prin gabaritul ei".

Autorităţile brăilene promit că vor continua proiectele de reabilitarea a monumentelor istorice care aparţin domeniului public.

Iuliana Neagu- director Direcția Programe Europene, Primăria Brăila: "Intenționăm ca în exercițiul finaciar 2014-2020, reabilitarea clădirii din Piața Poligon nr. 1, este o fostă grădiniță, și astfel închidem tot ansamblul arhitectural, mai intenționăm clădirea din strada Pensionatului nr.2".

Centrul Istoric al Brăilei, se întinde pe o suprafață de 160 de hectare și cuprinde peste 50 de bijuterii arhitectonice de o valoare inestimabilă, construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și început de secol XX.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri