BRĂILA. Campania de vaccinare antirabică, un eşec

Data publicării:
caini sterilizare

Potrivit legii, până la 1 ianuarie 2015 toţi câinii de rasă comună din gospodăriile brăilene trebuiau sterilizaţi, microcipaţi şi înscrişi în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. Abia apoi, patrupedele sunt vaccinate antirabic.

dr. Niță Caragață- director DSVSA Brăila: "Conform programului de supraveghere a acțiunilor sanitar veterinare aprobat prin ordin al președintelui ANSVSA, acțiunea de vaccinare antirabică se realizează numai pe câini microcipați și înregistrați în RECS, Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. Trebuie să precizez că rabia este o boală infecto-contagioasă existând pericolul ca această boală să se transmită la om. Boală este deosebit de gravă pentru om, dacă se instalează, putând avea un sfârșit letal".

Deși muncipalitatea a demarat anul trecut o serie de acțiuni gratuite de microcipare, deparazitare, vaccinare, sterilizare şi înregistrare a câinilor de rasă comună, cei mai mulți brăileni nu au dat curs acestei campanii.

dr. Niță Caragață- director DSVSA Brăila: "Datorită situației economice, în special a populației din mediul rural, deținătorii de câini nu refuză această activitate, în schimb nu-și permit să plătească activitatea de microcipare. Costurile estimative pentru microcipare, identificarea câinilor fără stâpân publicat în hotărârea de guvern sunt prețuri estimative de 52 de lei".

Dacă în mediul rural, localnicii se plâng medicilor veterinari că nu-și permit să scoată bani din buzunar pentru a intra în legalitate, la oraș, oamenii au mers cu patrupedele la veterniar.

"Nera este un cățel de rasă comună, am crescut-o de mică, am găsit-o în Grădina Mare și ne-a fost milă de ea. Crește în casă, este vaccinată, este cipată, este și operată ca să nu mai facă pui" spune o brăileancă.

"Are toate vaccinurile la zi, și antirabic și deparazitări interne și externe. Acesta este și carnetul pentru cip. I s-a pus cip săptămâna trecută" declară alt stăpân de câine comunitar.

Nerespectarea obligativităţii microcipării şi sterilizării câinilor cu stăpân constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000 şi 5.000 lei, iar refuzul vaccinării antirabice atrage amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri