BRĂILA. Castelul de apă rămâne în paragină

Data publicării:
castel apa

Ana-Maria Dobre - reporter Digi24: "Castelul de apă, cu o înălțime de 35 de metri a fost ridicat în urmă cu 103 ani, și timp de jumătate de secol a fost principala sursă de apă potabilă din orașul Brăila".

După Revoluție, la fel ca multe alte clădiri de patrimoniu din Brăila, de castelul de apă s-a ales praful. O ruină pe care autoritățile locale se tot chinuie să vor să o repare de mai bine de 2 ani.

Însă, nicio firmă de construcție nu s-a arătat interesată de lucrare, astfel că proiectul a pierdut anul acesta, finanțarea nerabursabilă de la Uniunea Europeană.

Alexandru Dănăilă- viceprimarul muncipiului Brăila: "De fiecare dată au venit firme, s-au interesat, au cerut clarificări, dar niciuna dintre ele nu a depus o ofertă concretă. Din ce am înțeles este o lucrare destul de complexă acolo, necesită o fundare suplimentară pentru că pământul pe care stă nu e de foarte bună calitate și atunci ar fi trebuit stabilizată întreaga construcție".

Proiectul de reabilitare prevede ca edificiul să devină atât observator astronomic, cât și muzeu al apei, cu sală de activități științifice.

Alexandru Dănăilă - viceprimarul muncipiului Brăila: "Este o lucrare în centrul istoric care presupune o oarecare responsabilitate, nu vreau să cred că, constructorii din zona noastră s-au învățat cu lucrări simple și din care să câștige foarte mult".

Iuliana Neagu - director Direcția Fonduri Europene Brăila: "Majoritatea firmelor au venit cu prețuri de 15-20% peste valoarea estimată de proiectant".

Deși nu recunosc că este vorba despre o lucrare cu miză prea mică, constructorii spun că nimic nu este imposibil, dacă există „bună-voință".

Iancu Jianu - inginer constructor: "Dacă toți factorii de răspundere se adună și își dau cu părerea și găsesc soluția la un loc este imposibil să nu se facă această lucrare".

Autoritățile nu renunţă şi vor încerca o nouă finanţare europeană până în 2020, pentru ca fostul castel de apă să recapete strălucirea de altădată, așa cum și-l amintesc brăilenii.

"Turnul a funcționat înainte ca şi cofetărie, restaurant sus, făcea un tur într-o oră, aveai posibilitea să vezi atât Dunărea, cât și orașul propriu-zis" spune un locanic.

Castelul de apă este situat pe faleza superioară a Dunării, în punctul cel mai înalt al orașului. La data ridicării lui a fost cea mai mare construcție de acest gen din România.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Dan Lare

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...