BRĂILA. Clasele din magazie şi din spălătorie

Data publicării:
scoala ulmu

Cu două rânduri de haine şi căciuli groase pe cap. Aşa vin la cursuri copiii de gradiniţa din Ulmu. De altfel, cei mai mulţi tuşesc într-una. În încăperea care a servit drept uscător al unei spălătorii, elevii tremură de frig. Există un singur calorifer electric, dar termometrul nu trece niciodată de zece grade, aşa că peste jumătate dintre cei 25 de copii ai clasei sunt casă, bolnavi.

Ruxanda Pastramă - educatoare: "Care simt că au mânuţele reci vin, pun mâna pe calorifer, trec de o parte. Alternăm activităţile statice cu cele dinamice ca să ne încălzim mai bine".

Nu doar frigul este problema micuţilor. Lipsa igienei şi a confortului le fac viaţa grea tuturor.

Copiii se uită cu jind, prin geamul aburit, la grădiniţa lor care este peste drum. Acolo sunt înghesuiţi elevii din clasele primare, pentru că şcoala generală este şi ea în reparaţii.

Marian Iconaru - primar comuna Ulmu: "În această încăpere, cu o lună de zile în urmă era magazia de lemne. Acum e o sală în toată regula, transformată, mai înghesuită un pic, dar asta sunt condiţiile".

Iuliana Istrate - învăţătoare: "Avem nevoie de o clasă mai mare, mai spaţioasă. Suntem a IV-a, nu putem să ne mişcăm. Băncile sunt lipite una de alta, nu avem cum".

Părinţii sunt şi ei nemulţumiţi, dar n-au ce face.

Gilica Caraivan - mama unui elev: "Cel mai bine ar fi pentru ei să aibă un spaţiu corespunzător, cu o toaletă înăuntru. Vă daţi seama ce condiţii au aici, dar la o toaletă unde să meargă?"

Clădirea şcolii, veche de 100 de ani, a intrat în reabilitare anul acesta, dar nimeni nu ştie când va fi gata, pentru că Primăria ar mai avea nevoie de aproximativ 300 de mii de lei.

Marian Iconaru - primar comuna Ulmu: "A spus deja un copil ce aşteaptă de la moş Nicoale şi acum completez şi eu. Poate acest copilaş poate aşteaptă şi bani de la Consiliul Judeţean ca să putem să rezolvăm problema şcolii nr. 2, ca aceşti copilaşi, care îşi doresc din suflet, să se mute cât mai repede în locaţia pe care au avut-o în condiţii cât de cât omeneşti".

Nici apelurile către Consiliul Judeţean n-au avut succes. Nu pentru că nu ar fi bani, ci pentru că acolo e un haos complet de când fostul preşedinte Gheorghe Bunea Stancu se află sub control judiciar, într-un dosar de corupţie, iar consilieri se joacă de câteva luni cu actualul vicepreşedinte, căruia îi dau atribuţii de conducere azi şi i le iau mâine.

Reporter: Adrian Obreja

Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri