BRĂILA. De la detonare de explozibil, la ac și ață

Data publicării:
goblen braila

Ioan Popovici - pasionat de goblenuri: "Îmi aleg rama, mi-am luat capsator pentru lemn, se prinde pe ramă și urmează coaserea. Fiecare ață pentru a nu te încurca trebuie să aibă acul ei. Eu întotdeauna nu las ața fără ac pentru că am zis că se îmbolnăvește de otită".

Așa își începe ziua, de mai bine de 12 ani de zile, domnul Ioan Popovici. Un colonel brăilean în retragere, care după 38 de ani de armată, a descoperit o nouă pasiune. Goblenul.

Ioan Popovici - pasionat de goblenuri: "Totul a început din întâmplare, când avea nepotul de vreo 4 anișori. Jucăuș cum era a umblat prin niște dulapuri, a tras de niște sertare din care a scos un goblen început de fiica mea la facultate și abandonat ulterior că n-a mai avut timp. Mi-a trezit curiozitatea și întrebarea - oare eu nu pot să-l termin? Până atunci neavând habar cum se face așa ceva".

A studiat tehnica de lucru, și-a cumpărat ace, ațe și după 3 săptămâni de cusut la pânză, a realizat primul goblen. O mare satisfacție, spune domnul Popovici, de care s-a bucurat și în anii care au urmat.

Ioan Popovici - pasionat de goblenuri: "Acesta este al 135-lea, însumând vreo 14 metri pătraţi care se pot traduce într-un milion șapte sute de mii de împunsături, având în vedere că un centimetru pătrat are 100 de împunsături".

Goblenul preferat al colonelui brăilean se numește „Rondul de noapte", o reproducere după celebra pictură a lui Rembrandt, pe care a avut ocazia să o admire, în original, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, în 1968. O lucrare de care spune domnul Popovici, s-a îndrăgostit pe loc.

Ioan Popovici - pasionat de goblenuri: "Mi-a trebuit cam 3 luni de zile să lucreaz la ea, având și foarte multe nuanțe, 32 de nuanțe de culoare".

Marioara Popovici - soția: "Este foarte, foarte pasionat.. încât de când se scoală la ora 7 până aproape la ora 11 noaptea, el este cu goblenul. A căutat să mă convingă și pe mine să mă apuc de goblenit, dar nu am răbdare. Are o răbdare și un calm nemaipomenit".

Ioan Popovici recunoaște că acest hobby îi aduce, uneori, pe lângă satisfacția vizuală și câțiva bănuți pe care îi reinvestește în materiale.

Ioan Popovici - pasionat de goblenuri: "Uitându-mă pe internet, am găsit de exemplu Cascada de la Tivoli, cu 1.400 de euro, ori eu am dat-o cu 1.200 de lei, că l-am făcut de vreo 3 ori și l-am dat la niște doctorițe, care au vrut, le-au comandat și le-am lucrat".

Cascada de la Tivoli este printre puținele goblenuri vândute de brăilean pentru că, spune el, nu și-a propus să facă din asta o afacere, ci doar să-și „omoare" timpul liber.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri