BRĂILA. Școli fără autorizaţie sanitară

Data publicării:
scoli santier

La Zăvoaia, o comună aflată la doar 60 de km de Brăila, nu a curs niciodată apă potabilă. Ideea este atât de bine împământenită în localitate încât, la început de an școlar, copiii sunt învățați să nu consume apă de la robinetele școlii sau din fântâni.

George Cioacă - director adjunct Școala Gimnazială Zăvoaia: "Copiii sunt instruiți de cadrele didactice, învățători, diriginți, se încheie un proces verbal, părinților le este adus la cunoștință faptul că apa nu este potabilă. Ei sunt învățați, vin cu sticluța de apă în gentuță".

Autoritățile locale promit că din septembrie, la Zăvoaia, va curge apă bună de consum.

Stănică Drugău - primar comuna Zăvoaia, județ Brăila: "Se lucrează la alimentarea cu apă, suntem în proporție, să spun de 99% spre finalizare. Ce mai avem de făcut mai avem de cumpărat în jur de 140 de apometre".

La nici 10 km distanță, în comuna Cireșu, aceeași problemă. Aici, veștile, însă nu sunt tocmai bune. Localnicii vor avea apă bună de băut în sat, abia peste vreo doi ani, când se vor încheia lucrările la un proiect cu finanțare guvernamentală.

Radu Popa - primar comuna Cireșu, județ Brăila: "Apă potabilă, să intrăm direct în subiect nu este în toată comuna Cireșu, nu avem alimentare cu apă și canalizare, dar în schimb avem un proiect pe Fondul de mediu aprobat, s-a început finanțarea, am primit prima tranșă de bani și urmează să obţinem autorizația de construcție și să dăm drumul la lucrare".

Şi în municipiul Brăila, inspectorii sanitari au găsit numeroase probleme la unitățile de învățământ. La Şcoala Gimnazilă "Nikos Kazantzakis" nu există grupuri sanitare în incinta școlii, iar acoperișul este şubred. Și nici nu este de mirare, având în vedere că imobilul are o vechime de peste 120 de ani și nu a fost niciodată reabilitat.

Neaga Susanu - director Școală Generală Nikos Kazantzakis Brăila: "Cât de cât ne-a permis bugetul am reparat și curtea școlii, în spate avem toaleta cadrelor didactice, distanța nu este foarte mare între localul școlii și toalete".

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Brăila, din 108 unități de învățământ de stat, din întreg județul, au primit autorizație sanitară doar 79.

Restul școlilor și grădinițelor au termen să se conformeze până la începutul anului școlar. În caz contrar, riscă să fie amendate.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri