BRĂILA. Un lac privat inundă gospodăriile oamenilor

Data publicării:
lac jirlau apa inundatii

Romeo Constantin are 75 de ani şi îşi aminteşte că în urmă cu jumătate de secol luciul apei Jirlău abia se zărea la zeci de m distanţă de curtea sa. Acum priveşte neputincios cum valurile îi bat în gard și se teme ca la prima ploaie să nu fie și mai rău.

Romeo Constantin - localnic Jirlău: "Uitați gardul este aici. Ce să-i fac? A fost acolo. Am sârmă pe partea cealaltă. Dacă n-aveam sârmă mi-l strica și pe ăsta. Din ce cauză? Din cauza apei. A bătut vântul și venea și dădea peste gard, așa...aicea".

Problemele au început să apară luna trecută, când locanicii au alertat autoritățile că lacul privat le macină proprietățile.

Comisarii Gărzii de Mediu au venit, au constat și au avertizat administratorul lacului să desfiinţeze dopul de pământ care blochează canalul şi să asigure scurgerea apei din lacul Jirlău către râul Buzău. Totul până la 15 mai.

Costea Ionel Valentin - purtător de cuvânt Garda de Mediu Brăila: "I s-a stabilit în sarcină să realizeze scurgerea apelor din trupul Vișani prin intermediul stăvilarului până la un nivel optim al apei în lac, astfel încât să nu fie puse în pericol gospodăriile populației".

Ionel Murărașu - localnic Jirlău: "Acest dop, vedeți și dumneavoastră există și la ora actuală. Îl vedeți aici. Astfel împiedicând evacuarea lacului Jirlău care are un nivel foarte mărit care a afectat unele gospodării de pe mal".

În apărarea sa, administratorul amenajării piscicole spune că nu-și permite să consume energie electrică pentru a-și asigura necesarul de apă în lac cu ajutorul instalației de pompare.

Neculai Borcescu - administrator Lacul Jirlău: "Românul sesizează când nu are ce face. Care are de muncă își vede de treabă. Ai proprietate, foarte frumos, vrei să stai pe marginea lacului? Excelent! Faci frate o îndiguire când vine valul, să nu te mai bată valul și să-și rupă malul. Amenajează-ți și hai să colaborăm!"

"Nu ne-a ascultat nimeni, nu s-a luat nicio măsură" spune un localnic.

Rică Tutulan - primarul comunei Jirlău: "Exagerează, nu a fost niciodată lac în curte. Ei s-au întins pentru că nu a fost apă în lac, ani buni, probabil vreo 20 de ani nu a fost apă și omul, având o curte mică, a zis să se mai întindă puțin. Când a venit apa acum, îi bate în mal acolo".

Lacul a fost concesionat în 2006, pe o perioadă de 49 de ani, către o societate privată din județul Buzău.

reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri