BRĂILA. Uniforme militare de epocă

Data publicării:
uniforme militare epoca1

Universul soţilor Diaconu se învârte între epoleţi, trese, topuri de stofe fine, postavuri şi tipare. Femeia, inginer textilist, şi soţul ei, colecţionar de uniforme de armată, şi-au dat seama că din priceperea ei şi pasiunea lui se poate naşte o afacere de succes.

Marius Diaconu - proprietarul atelierului: "Lucram la diferite ateliere şi nu eram foarte mulţumiţi de produsul finit. Şi de atunci am început să realizăm, să încercăm să realizăm replici cât mai aproape de original".

Cele peste 300 de uniforme originale, din perioade diferite, pe care le deţine Marius Diaconu în colecţia lui sunt principala sursă de inspiraţie pentru reproducerea costumelor.

Raluca Diaconu - proprietarul atelierului: "El îmi oferă bibliografie, iar eu o pun în practică".

Deşi, la prima vedere, detaliile par a fi piatra de încercare în reproducerea uniformelor, soţii Diaconu spun că procurarea materialelor care să corespundă cu originalul este cea mai grea provocare pe care o întâmpină.

Raluca Diaconu - proprietarul atelierului: "Dificultatea nu vine, neaparat, din punct de vedere al croiului, ci vine mai degrabă din punct de vedere a procurării materialelor, care este un lucru foarte dificil în ziua de azi. În România nu mai există decât puţine fabrici de stofe care mai produc stofe de bună calitate. Şi-atunci devine foarte greu să ne procurăm materialele. Dar încercăm să găsim materiale care să se apropie foarte mult de cele care erau odată".

Uniformele militare care ies din atelierul celor doi sunt purtate de actori pe scenele teatrelor din întreaga ţară dar şi în filme. În cochetul atelier din Brăila au fost croite uniformele pentru filme precum "Restul e tăcere", în regia lui Nae Caranfil, "Closer to the moon", şi Silent Mountain, o producţie austriacă.

Camelia Creţu - croitor: "Le admirăm şi spunem: Doamne, chiar aşa. Am făcut noi aşa ceva?! Suntem mândre de aşa ceva".

Cei doi soţi se mândresc şi cu faptul că au realizat replica uniformei lui Alexandru Ioan Cuza care este expusă la Muzeul Unirii din Iaşi.

Visul cel mai mare al soţilor Diaconu este să deschidă un muzeu în care să expună atât uniformele originale, cât şi pe cele reproduse în atelierul propriu.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Ionuţ Mocanu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri