Brăilenii nu au unde să-şi depoziteze cerealele. Zeci de camioane cu grâu, orz şi rapiţă aşteaptă să fie descărcate

Data publicării:
camioane br1

De la începutul campaniei agricole, în poarta silozului de la punctul de trecere bac Brăila, camioanele încărcate cu cereale aşteaptă, în coloană să fie descărcate.

"De jumătate de zi aştept. Era coada până la peco. Sunt vreo 20-30 de camioane" a spus un şofer.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Brăila recunosc că judeţul se confruntă cu problema lipsei spaţiilor de depozitare.

Traian Cismaş, director executiv Direcţia pentru Agricultură Brăila: "Singura variantă viabilă este ca producătorii să se constituie în grupuri de producători, în cooperative şi împreună să-şi administreze producţiile inclusiv cu aceste spaţii de depozitare."

Răureanu Adrian se ocupă cu agricultura de aproape 27 de ani şi deţine în comuna Traian, 80 de hectare cu grâu. Anul trecut a scos 6,5 tone de grâu la hectar. Recolta nu rămâne însă la Brăila.

Răureanu Adrian, producător agricol: "Grâul, după cum vedeţi, îl încărcăm în tiruri si pleacă direct în Portul Constanţa."

Nu doar lipsa spaţiilor de depozitare reprezintă o problemă stringentă pentru agricultorii brăileni, ci şi preţul care scade de la an la an.

Răureanu Adrian, producător agricol: "Preţul este mai mic. Acum doi ani a fost 1 leu, anul trecut a fost undeva la 72 de bani, acum undeva la 67 - 62 de bani, deci mai mic."

Iuliana Chitic - reporter Digi 24 Galaţi: "Agricultorii estimează că anul acesta vor avea o producţie de cereale cel puţin la fel de bună ca cea de anul trecut. Însă, cea mai mare parte din cantitatea de grâu va merge la export."

Adunatul culturilor de rapiţă, orz şi orzoaică se apropie de final. Până la campania de toamnă, agricultorii mai au de recoltat grâul.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri