Brioşă magică, preparată la Galaţi. Prăjitura are în compoziție zer, făină de soia și coajă de ou

Data publicării:
briosa1

"Prima dată se adaugă zerul, după care adăugăm coaja de ou, dizolvată în oțet. Amestecăm foarte bine, adăugăm și sursele de făină" a făcut o demonstraţie realizatorul brioşei.

Așa sună rețeta magică a unei brioșe pe care o prepară studenții gălățeni de la Facultatea de Știința Alimentelor.

Cu acest produs tinerii au şi câștigat locul doi la etapa națională a concursului Ecotrophelia, o competiție între studenții de profil din țară, care trebuie să creeze un produs alimentar ecologic și original.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galați: "Dacă până acum erați obișnuiți să folosiți albușul și gălbenușul atunci când gătiți o brioșă, studenții gălățeni vă propun să folosiți și coaja de la ou. Astfel, ei vă promit că veți avea parte nu doar de o brioșă cu foarte mult calciu, dar și că veți redescoperi gustul copilăriei."

Față de brioșele clasice, unde se folosește amoniacul, studenții au apelat la un alt secret: drojdia! Nici designul nu este unul oarecare: este inspirat din povești magice.

Andrei Sorin Bolocan, student: "Întotdeauna ciupercile albe cu pete roșii sunt considerate otrăvitoare. Noi am vrut să schimbăm conceptul de ciupercă otrăvitoare, în primul rând pentru că place atunci când vezi un asemenea produs.

Pentru că a fost vorba de o competiție ecologică, produsul studenților gălățeni este prietenos chiar și cu mediul.

Andreea Crăiță, studentă: "În compoziție, în loc de lapte sau apă am folosit și zer. Care este un poluant al mediului înconjurător. Concursul se bazează pe ecoinovare. Și de aceea am folosit zerul."

Cum nu există niciun astfel de produs pe piața din România, tinerii speră ca brioșa să poată fi consumată, curând, în cafenele și ceainării.

Elena Alexandru Oniciuc, studentă: "Costurile nu ar fi foarte ridicate față de celelalte brioșe care există pe piață. Noi ne-am gândit să fie maxim 7 brioșe într-o cutie, preţul de 7-8 lei la producător."

Astfel de performanțe nu ar fi fost posibile dacă Facultatea de Științe Alimentare nu ar fi reușit să atragă fonduri europene pentru modernizarea laboratoarelor.

Petru Alexe - decan Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați: "Prezentul laborator are o dotare din proiectul Respia. Cel care l-a dotat pe acesta avea 3,5 milioane."

La etapa națională a concursului Ecotrophelia din acest an au participat 14 echipaje din 8 centre universitare.

Studenții din Suceava au câștigat premiul întâi, cu o înghețată dietetică și vor merge la etapa internațională, care va avea loc în octombrie, la Paris.

Reporter: Georgiana Ciurea

Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri