Bucuria sărbătorilor, în rate

Data publicării:
imprumut pensionari

Casa de Ajutor Reciproc Galaţi este asaltată zilnic, de sute de pensionari care cotizează către instituţie, pentru a obţine un imprumut. De cele mai multe ori, bătrânii recurg la această metodă forţaţi de pensiile mici, care nu le îngăduie obţinerea unui credit bancar.

Cea mai mică sumă care poate fi împrumutată de către un pensionar este de 200 de lei, iar suma maximă este de 5.000 de lei.

"Dobânda se opreşte la început, rata este fixă, numai include niciun comision, nimic. Aveţi de plată, dacă luaţi banii în decembrie, toată luna ianuarie. De la 1 până la 31 puteţi să veniţi cu rata. Nu plătiţi dumneavoastră, suferă giranţii" i-a explicat o angajată a CAR unui pensionar.

După o viaţă de muncă, Ion Bâgu primeşte o pensie de doar câteva sute de lei. Pentru a avea ce să pună pe masa de sărbători, bărbatul a venit dis-de-dimineaţă la Casa de Ajutor Reciproc pentru a face un împrumut.

Ion Bâgu, pensionar: "Am venit să mă împrumut să pun şi eu pe masă un cârnăcior, o bucăţică de carne porc, după posibilităţi". 

În aceeaşi situaţie sunt numeroşi pensionari gălăţeni.

"Mă împrumut pentru nevoile de zi cu zi, fac asta din două în două luni. Că după 33 de ani de muncă am o pensie de 700 de lei" a spus un pensionar.

"Am rămas în urmă cu întreţinerea, am cinci milioane şi trebuie să plătesc datoriile la bloc. Şi ce mai pot să cumpăr de Crăciun" a declarat alt bătrân.

Ionel Hâncu, preşedinte CARP Galaţi: "Bineînţeles că se împrumută şi pentru masa de sărbători că e în tradiţia românului ca aceste sărbători să le petreacă, chiar dacă sunt săraci cu masa plină".

De la începutul anului, Casa de Ajutor Reciproc din Galaţi a acordat aproape 15.000 de împrumuturi, în valoare de 4,6 milioane de lei. Casa de Ajutor Reciproc are peste 40.000 de membri.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Liviu Hagiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri