BUZĂU. Secţie de oncologie fără medici

Data publicării:
oncologie buzau

Vasilescu Alexandru este medic oncolog la Spitalul Județean din Buzău din 1994. Dacă până acum a mai avut un coleg, de la începutul lunii a rămas singur și lucrează 10 ore și jumătate pe zi.

dr. Alexandru Vasilescu, medic primar oncologie medicală: "E contra cronometru aici pentru că trebuie să ajung și la policlinică. Problemele trebuie rezolvate și bine pentru că nu te crede nimeni dacă omiți sau greșești ceva din cauza grabei."

După ce a aflat că celălalt medic și-a dat demisia, doctorul Vasilescu a vrut să plece și el. Pentru a nu rămâne fără niciun medic pe secţie, conducerea spitalului a reuşit să-l convingă pe medicul care demisionase să lucreze în continuare în spital, cu jumătate de normă.

Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău: "A spus că dacă nu rămâne și doamna doctor pe jumătate de normă este nevoit să își depună demisia pentru că nu va face față. Și în aceste condiții ne descurcăm foarte, foarte greu."

Pe lângă pacienții internați, doctorul trebuie să facă și consultări. Aproape 40 de persoane ajung zilnic la cabinet. Cu toate acestea, medicul face tot posibilul să mulţumească pe toată lumea.

"Este greu pentru el. Face tot posibilul ca să facă lumea bine. Își dă interesul" spune un pacient.

"Este foarte greu și e de unul singur. Suntem atâția pacienți bolnavi. Trebuie să mai fie un medic" povesteşte alt bolnav.

La spitalul din Buzău întotdeauna a fost un deficit de medici oncologi. În mod normal, la această secție ar fi trebuit să fie patru cadre medicale. Niciodată, însă, nu au fost mai mult de două.

Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău: "Demersuri au fost făcute constat pentru angajare de medici. S-au dat anunțuri și în acest moment vor fi scoase la concurs posturi de medici oncologi. Din nefericire nu sunt medici care să vină."

Nici prima de instalare, echivalentă cu un salariu pe o lună, sau banii de cazare, în valoare de 1.000 de lei pe lună nu i-au atras pe posibilii candidați. Acum conducerea spitalui se gândește și la alte soluţii.

Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău: "În perioada următoare o să încercăm să ne deplasăm și în Republica Moldova pentru a găsi medici, nu neapărat la oncologie, ci și la Urgențe unde avem deficit."

În total, în evidențele Spitalului Județean Buzău sunt aproape 8.500 de persoane bolnave de cancer, iar anual 6.000 de pacienţi sunt internați.

Reporter: Mihaela Brazdeș
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri