Captivi într-un sistem de încălzire deficitar

Data publicării:
calorifer mana

Printr-o hotărâre de Consiliu Local din 2008, Primăria a stabilit blocurile care fac parte din zona unitară de încălzire în municipiul Galaţi.

Practic, acolo unde s-au făcut lucrări de modernizare din bani de la bugetul de stat şi cel local, nu se mai acordă avize de debranşare.

Este cazul a peste 15.000 de apartamente din 114 asociaţii de proprietari. O soluţie ar fi ca Primăria să anuleze proiectul de hotărâre şi să ofere şansa gălăţenilor de a-şi monta centrale de apartament, însă primarul refuză să facă acest lucru.

Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Eu zic că e normal să le menţinem atâta timp cât mai există speranţa că acest sistem va fi salvat. Când sistemul nu mai poate fi salvat atunci evident vom da liber la debranşare. Dar eu sper să nu ajungem în situaţia asta dramatică".

În aceste condiţii, gălăţenilor captivi în sistem nu le rămâne decât să spere la vreme bună.

"Caloriferul e rece, ne îmbolnăvim de la aerul rece din casă. Deja am trecut de o gripă groaznică, dar ne ia din nou" spune o bătrână.

"Nu ne putem debranşa pentru că e zona unitară" explică alt gălăţean.

Nicolae Popa, administrator asociaţie proprietari: "Unii vor să-şi instaleze centrale, alţii panouri radiante. Vedem noi la iarnă ce se va întâmpla".

Administraţia locală este obligată să asigure utilităţile, dar cum nu se întâmplă acest lucru, ba mai mult, le îngrădeşte oamenilor dreptul la utilităţi, avocaţii îi sfătuiesc să se adreseze justiţiei.

Isabela Amariei, avocat: "Se pot adresa instanţei de judecată pentru a constata încălcarea abuzivă a acestor drepturi ale lor şi obligarea furnizorului să le permită debranşarea".

Antoaneta Gafiţuc, prim-vicepreşedinte Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari: "Să notifice asociaţia că vor să fie debranşaţi de la sistemul centralizat şi să urmeze toate celelalte proceduri. Mă refer la proiect, la relaţia cu Distrigazul, achiziţionarea unei centrale, montare şi aşa mai departe".

Oraşul a rămas fără apă caldă şi căldură după ce Romgaz a sistat furnizarea de gaz către Electrocentrale Galaţi, deoarece aceasta nu a reuşit să achite o factură de 27 milioane de lei până la sfârşitul lunii martie.

În prezent, Primăria Galaţi nu are nicio soluţie viabilă, astfel încât oamenii să poată primi apă caldă şi căldură.

După ce întâlnirea cu ministrul Energiei de săptămâna trecută nu a avut succes, primarul Marius Stan va cere premierului Victor Ponta preluarea Electrocentrale de către Primărie.

Reporter: Cornelia Mazilu

Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri