Casa „Elena Cuza", demolată. În imobil a locuit Elena Doamna, soţia domnitorului Cuza

Data publicării:
casa elena cuza

Casa în care a locuit Elena Doamna, soţia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, se află pe strada cu acelaşi nume din centrul oraşului.

Clădirile vechi, cu încărcătură istorică dispar din această zonă una câte una.

Cristian Căldăraru, director Muzeul de Istorie Galaţi: "Doamna Elena Cuza a avut în proprietatea sa şi casa care s-a demolat, a avut-o în proprietate până pe la 1878, ea fiind apoi vândută unor cetăţeni de vază din oraşul nostru".

Casa a fost devastată ani la rând de chiriaşii Primăriei, dar şi de nepăsarea autorităţilor, care nu au ştiut să o pună în valoare.

Marius Mitrof, consilier Direcţia Judeţeană pentru Cultură: "Această clădire este o clădire care aparţine istoriei oraşului Galaţi, este o clădire care ascunde un parfum de epocă, ascunde date despre familia domnitorului Ioan Cuza şi iată acum vedem o parte din ea practic distrusă, distrusă nu datorită vremii, ci datorită celor care au locuit în ea şi poate datorită ignoranţei proprietarilor".

Reprezentanţii Primăriei spun că imobilul avea întregul acoperiş distrus, risc seismic ridicat, în plus expertizele făcute au arătat că structura de rezistenţă a fost afectată. Prin urmare, casa nu mai putea fi salvată.

Emanuela Turcu, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi: "Reparaţiile şi reabilitatea acestui imobil ar fi costat mai mult decât valoarea de piaţă a imobilului în sine şi de aceea s-a decis demolarea lui. Nu este singurul caz, avem în vedere 46 de imobile aparţinând Primăriei din Galaţi, care vor fi demolate treptat în funcţie de obţinerea autorizaţiilor de demolare".

Strada Alexandru Ioan Cuza face parte din patrimoniul cultural al municipiului Galaţi.

Pe această stradă au locuit mari personalităţi ale oraşului, precum familiile Mantu, Corvizianu şi Codreanu.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri