Cătun complet izolat

Data publicării:
catun lupele

Cătunul Lupele se află la doar şase kilometri de comuna Pechea, însă pare a fi uitat de lume. De la ultima ninsoare, nici un utilaj de deszăpezire nu a trecut pe uliţa care leagă cele două localităţi.

Cornelia Mazilu, reporter Digi24: "De trei săptămâni oamenii din cătunul Lupele sunt izolaţi de restul lumii. Asta deoarece singurul drum de acces în cătun este acoperit de zăpadă".

Autorităţile locale dau vina pe iarnă şi... pe vântul care a viscolit zăpada.

Gheorghe Ţâru, viceprimar comuna Pechea: "Nu merge să băgăm utilaj, e înfundat pentru că, cum să vă spun, e zona de curent, cu vânt puternic şi cheltuim bani degeaba".

Cei care s-au încumetat, totuşi, să ajungă în cătun la rude au avut nevoie de lanţuri şi maşini puternice.

"Nu se circulă până în Lupele fără tractor, cu roţi uriaşe. E zăpadă, cum a viscolit, s-au făcut troiene. E imposibil. Ne chinuim aşa, le mai ducem câte 10 pâini, un medicament, toţi sunt bătrâni" spune ruda unui localnic din Lupele..

Locuitorii din Lupele nu au farmacie, dispensar medical, biserică şi nici măcar un magazin de unde să-şi poate cumpăra pâine. Dacă vara folosesc căruţele pentru a ajunge în cea mai apropiată localitate, iarna oamenii sunt prizonierii zăpezii.

"Chiar m-a prins acum de Revelion, am sunat de trei ori la 112, am maşina rămasă acolo de pe 27 decembrie. M-am dus acum să o aduc, dar nu se poate. Cred că mai durează vreo trei săptămâni" declară un localnic.

În Lupele trăiesc mai puţin de 50 de oameni, cei mai mulţi cu vârste cuprinse între 65 și 80 de ani.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri