Clădiri, bombe ecologice. La intrarea în sobsolul unui magazin mişună şobolanii

Data publicării:
sobolan

Iuliana Chitic, reporter Digi24 Galaţi: "Ne aflăm la intrarea în subsolul unui complex comercial. Deşi zona ar trebui să strălucească de curăţenie, aici este un adevărat focar de infecţie. Şobolanii mişună nestingheriţi printre gunoiaele aduse de oamenii străzii."

Prin tunelul respectiv se făcea, în urmă cu câţiva ani, aprovizionarea unei foste alimentare, care a închiriat acum spaţiul unui supermarket. Chiriaşii însă, spun că ei nu au magazia la subsol şi nici măcar nu cunosc situaţia.

Oamenii care locuiesc în zonă sunt disperaţi şi se tem pentru sănătatea lor şi a copiilor care se joacă în imediata apropiere a focarului de infecţie. De asemenea, locuitorii se feresc să cumpere de la supermarket-ul aflat chiar deasupra subsolului tocmai pentru că le este teamă că şobolanii ar putea ajunge la marfă.

"Este mizerie de nedescris şi microbi. Eu am o nepoţică şi nu pot să o ţin aici. Trebuie să o păzesc că altfel tot microbul vine aici" se plânge un locatar.

Cei care locuiesc la blocurile din apropiere spun că mizeria e făcută de oamenii străzii care şi-au găsit acolo un adăpost şi că aceştia stau printre şobolani.

"Doarme acolo. Vă daţi seama, el doarme acolo, şobolanii pe lângă el. Nu e ok aşa. Vă daţi seama că sunt putrători de microbi" spune îngrozit un locatar.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, Galaţi avertizează că şobolanii sunt transmiţători de boli periculoase care pot duce până la deces.

Valentin Boldea, purtător de cuvânt DSP Galaţi: "Leptospiroza sau tetania şi chiar şi turbarea se poate transmite prin intermediul şobolanilor. Dar cel mai frecvent leptosiroza şi să nu uităm trichineloza care, la fel, se transmite prin intermediul fecalelor de şobolani."

Responsabilitatea ecologizării aparţine administratorului unităţii în cauză.

Emanuela Turcu,purtător cuvânt Primăria Galaţi: "Dacă respectivul spaţiu se află în proprietate privată, atunci este obligaţia proprietarului să facă toate aceste operaţiuni."

În caz contrar, aceştia riscă amenzi care se încadrează între 5.000 şi 10.000 de lei. Un alt loc, probleme similare. Pereţi scorojiţi, mesaje triviale inscripţionate pe pereţi, miros înţepător de urină şi munţi de gunoaie. Aşa arată acum fostul centru de transfuzii. Un loc care ar fi trebuit să fie steril este acum groapă de gunoi. În acest caz, reprezentanţii primăriei spun că fac ecologizări periodice şi că se pregătesc să vândă imobilul la licitaţie. Până atunci, însă, oamenii străzii dorm alături de maidanezi printre gunoaie şi resturi de tot felul.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri