Consumă apă poluată cu bună știință. În Brăila, apa din fântâni şi puţuri nu e bună de băut

Data publicării:
apa nepotabila1

Tanti Aurica are 80 de ani şi singura sursă de apă e fântâna din faţa curţii. Bea zilnic de aici şi o foloseşte şi la mâncare fără să ştie că îi face rău. Ca o ironie a sorţii, femeia locuieşte chiar pe strada Fântânelor.

Aurica Solovăstru - localnică Gulianca: "Primăria nu e la noi în sat, nu ne-a anunţat nimeni. Noi suntem cam izolaţi aici. Fiecare bea de unde poate şi de unde vrea. Unii mai bătrâni sunt bolnavi".

În Gulianca nimeni nu ştie că apa nu este potabilă. În schimb, la câţiva kilometri distanţă, la Măxineni, oamenii ştiu, primăria ştie şi ea, dar nimeni nu ia măsuri.

"Găleata a ajuns aşa galbenă, ruginie, din cauza impurităţilor. Am încercat şi cu clor şi nisip. Nu se mai curăţă" a spus o localnică.

În localitate există apă curentă din puţuri forate, iar autorităţile locale ar fi trebuit să încheie un contract cu Direcţia de Sănătate Publică pentru analize periodice. Dar asta nu s-a întâmplat.

În această situaţie, în sat ar fi trebuit să existe afişe care să avertizeze că apa nu este bună de băut. Pentru lipsa lor, autorităţile au şi o explicaţie.

Mihaela Săndulescu - secretar Primăria Măxineni: "Din nefericire sau din păcate, se vor găsi sau nu. Ele...a mai fost şi votare şi ar fi trebuit să se dezlipească, a mai plouat peste ele. În instituţie este pus."

Direcţia de Sănătate Publică a înştiinţat toate primăriile din judeţ că trebuie încheiate contractele pentru analize. Una singură a luat în seamă solicitarea. Este vorba despre cea din Siliştea. Restul nu. Iar riscul de îmbolnăvire este imens. Hepatită A, boli diareice, iar pentru sugari aceste substanţe pot fi fatale.

Adreea Gavrilescu - purtător de cuvânt DSP Brăila: "Folosirea abuzivă a substanţelor din agricultură sau infiltraţiile din sol în cursul precipitaţiilor abundente şi vecinătatea sursei de apă cu grupul sanitar de tip latrină sau un eventual grajd afectează calitatea apei."

Contractul care trebuie încheiat între DSP şi primării nu depăşeste suma de 300 de lei.

Până când nu este realizat, inspectorii sanitari nu se vor mai deplasa în teren pentru a preleva probe.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Luigi David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri