Datoriile lasă Galaţiul fără apă caldă şi căldură

Data publicării:
robinet apa

De la 1 aprilie, apa caldă şi căldura sunt un lux pentru gălăţenii din sistemul public de termoficare. S-a ajuns în această situaţie după ce producătorul local de agent termic Electrocentrale nu a reuşit să achite către Romgaz Mediaş o factura în valoare de 27 miliaone de lei până la sfârşitul lunii martie.

În total, datoriile către furnizorul de gaz sunt de 50 de milioane de lei.

Sinan Mustafa, administrator special Electrocentrale: "Centrala este pe zero. Nu mai livrăm nici agent termic, nici energie electrică. Întrăm în aceea perioadă de conservare până la 1 octombrie".

Până atunci gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat vor fi nevoiţi să spele la lighean sau să-şi monteze boilere.

"Nu mi se pare corect chiar acum şi apă caldă şi căldură, totul de sărbători" spune o gălăţeancă.

Cele mai afectate de această măsură sunt grădiniţele şi creşele de stat.

Nicuţa Arghire, asistentă creşa de copii: "Deocamdată mai sunt pereţii calzi astăzi, de mâine încolo ce vom face".

Rămasă fără activitate, conducerea Electrocentrale a anunţat că va intra în conservare până pe 30 septembrie, iar toţi cei 400 de angajaţi vor fi trimişi, prin rotaţie, în şomaj tehnic.

Sinan Mustafa, administrator special CET Galaţi: "Dacă nouă ni s-a tăiat gazul noi nu putem să avem nicio activitate în acest moment".

Reprezentanţii Primăriei spun că singura soluţie este ca oamenii să-şi plătească datoriile.

Marius Stan, primarul municipiului Galaţi: "Din punct de vedere tehnic nu este nicio soluţie. Doar să vină aşa o sumă din partea populaţiei în contul facturilor vechi care să asigure plata gazului". 

Emanuela Turcu Emanuela Turcu, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "În doi ani şi jumătate, Primăria municipiului Galaţi a susţinut împreună cu Guvernul cu 90 de milioane de lei sistemul de termoficare, deci neplata".

Acum se caută soluţii tot la Bucureşti.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galaţi: "În încercarea de a găsi o soluţie, Primarul Galaţiului, Marius Stan, va purta discuţii la Ministerul Energiei şi la Guvern. El îşi doreşte ca Electrocentrale Galaţi să fie preluat de către municipalitate iar datoriile către Romgaz să fie şterse printr-o ordonanţă de Guvern".

După parcurgerea tuturor procedurilor legale, se va institui situația de urgență în problema termoficării.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri