De la manşa avionului, la fermă de chinchilla. Un fost pilot militar are peste 1.000 de exemplare de chinchilla 

Data publicării:
chinchila3

Vasile Surduc şi-a început afacerea în 2008, după ce s-a pensionat din aviaţia militară. A văzut prima dată chinchille la televizor, apoi s-a documentat pe internet şi a cumpărat din Ungaria 10 familii.

Vasile Surduc, crescător chinchilla: "Afacerea am început-o cu 5.000 de euro, am mai investit încă 5.000 de euro şi pe parcurs m-am dezvoltat din propria fermă. Am cumpărat mascul pentru reproducere astfel să păstrez gene şi calitatea blănii să fie bună".

Chinchilla nu este un animal pretenţios, spune Vasile Surduc. Se hrăneşte cu făinuri vegetale şi lucernă, nu are nevoie de mult spaţiu şi preferă o temperatură de 18 grade Celsius.

Vasile Surduc, crescător chinchila: "Întreţinea unei famiili formate din cinci femele şi un mascul costă aproximativ 80 de euro, iar profitul net obţinut este undeva între 350 şi 420 de euro."

O femelă ajunge la maturitate în şapte luni, iar masculul în opt-nouă luni.

"Acesta este un pui de 10 zile, în continuare va rămâne la femele încă 50 de zile şi după care se va înţărca şi se pune într-o cuşcă individuală" a spus fermierul.

Buzoianul spune că din vânzarea de piei câştigă în jur de 30 de euro pe bucată, dar are şi clienţi care vor un animăluţ de companie.

"Majoritatea blănurilor le vindem în Europa, în ţări ca Turcia, Grecia, Italia şi există o potenţială piaţă pe care vrem să o dezvoltăm începând de anul viitor" a mai declarat crescătorul de chinchilla.

Fermierul spune că are, anual, cereri pentru peste 28.000 de piei, dar nu poate acoperi decât o parte a acestora.

reporter: Cornelia Mazilu
operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri